Αναλύσεις

Απανωτά «ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ

Απανωτά «ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ
Οι καταναλωτές που ήταν συνεπείς ή δεν είχαν ζητήσει στο παρελθόν διευκόλυνση για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους, μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε πρόγραμμα σταδιακής εξόφλησης σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης καταβολής του ζητούμενου ποσού
Ο κύκλος των «φουσκωμένων» λογαριασμών της ΔΕΗ δεν λέει να κλείσει.  
Οι καταναλωτές που ανοίγουν τους φακέλους με την κατανάλωση του τετραμήνου παθαίνουν «ηλεκτροσόκ», μιας και τα ποσά που αναγράφονται εμφανίζονται αυξημένα από 40% έως 60% σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο.
Όσοι έχουν λάβει μόνο τον έναντι λογαριασμό, δηλαδή του διμήνου, θα πρέπει να περιμένουν να «αποκαλυφθεί» η πραγματική εικόνα της κατανάλωσης με τον επόμενο – εκκαθαριστικό – λογαριασμό.
Οι καταναλωτές που πήραν στα χέρια τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς κινήθηκαν αστραπιαία αρχικά στην υπηρεσία καταμέτρησης των ρολογιών της ΔΕΗ, καλώντας στον αριθμό 11500 που είναι το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ.
Εκατοντάδες καταναλωτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος, δίνοντας τα δικά τους στοιχεία που όμως δεν συμφωνούν με τα όσα καταγράφονται στο λογαριασμό.
Το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνει να απαντά στα παράπονα των καταναλωτών οι οποίοι ζητούν νέα καταμέτρηση.
Οι απαντήσεις που δίνονται από το προσωπικό είναι ότι το λάθος θα αποκατασταθεί στον επόμενο λογαριασμό.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τον λογαριασμό που έχουν ήδη στα χέρια τους και ο συμψηφισμός να γίνει με τον επόμενο.
Όσοι καταναλωτές διαπίστωσαν ότι η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος ήταν σωστή  απευθύνονται στο 11770 της ΔΕΗ αναζητώντας διακανονισμό εξόφλησης του λογαριασμού.  
Οι καταναλωτές που δεν έχουν ζητήσει στο παρελθόν διευκόλυνση αποπληρωμής του τιμολογίου ρεύματος μπορεί εύκολα να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξόφλησης.
Όμως και εκείνοι που είναι ήδη ενταγμένοι σε πρόγραμμα εξόφλησης, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και τον καινούργιο λογαριασμό σε διακανονισμό χωρίς να κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.
Η ΔΕΗ όμως δεν δίνει ευκαιρία αποπληρωμής του λογαριασμού ρεύματος στην περίπτωση που η συνολική οφειλή είναι υψηλότερη των 5.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρεύματος.

Ποιοι καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν το… μάρμαρο  

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ στην κυριολεξία είναι «φωτιά» για όσους ξεπερνούν τις 2000 Kwh, αφού αλλάζει η βάση τιμολόγησης της κιλοβατώρας.
Η τιμή της διαμορφώνεται στα 0,10252 ευρώ, ενώ όταν η κατανάλωση είναι κάτω από τις 2.000 Kwh η τιμή διαμορφώνεται σε 0,09460 ευρώ.  
Οι καταναλωτές  όμως με  υψηλή κατανάλωση πληρώνουν το «μάρμαρο».  
Με κατανάλωση 2.001 Kwh το κόστος του ρεύματος διαμορφώνεται στα 205,14  ευρώ.
Στη συνέχεια οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο τελικός λογαριασμός ρεύματος.
Το κόστος μεταφοράς ρεύματος ως ισχύ και ενέργεια υπολογίζεται με συντελεστή 0,13 και 0,00527 ευρώ αντίστοιχα.
Για το δίκτυο διανομής οι συντελεστές διαμορφώνονται στο 0,54 και 0,0213 αντίστοιχα.
Οι λοιπές χρεώσεις είναι με συντελεστή 0,00007 και το  ΕΤΜΕΑΡ με 0,02477 ευρώ ανά Kwh.
Η χρέωση των ΥΚΩ ανεβαίνει στο 0,03987 ευρώ όταν η κατανάλωση είναι υψηλότερη των 2.000 Kwh, ενώ για μικρότερη κατανάλωση υπολογίζεται στα 0,01570 ευρώ.
Η χρέωση των ΥΚΩ εκτοξεύεται στα 0,04488 ευρώ όταν η συνολική κατανάλωση ξεπεράσει τις 3.000 Kwh το τετράμηνο.
 
Ο ανταγωνισμός «χτυπά» τη ΔΕΗ
 
Οι καταναλωτές που έχουν υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος από τις 2.000 Kwh το τετράμηνο στην κυριολεξία χαρίζουν χρήματα στη ΔΕΗ.  
Η τιμή ανά Kwh της κρατικής επιχείρησης ανέρχεται στα 0,10252 ευρώ με αποτέλεσμα να πληρώνουν ακριβότερα και τις υπόλοιπες χρεώσεις.   
Όσοι έχουν καταναλώσεις πάνω από τα 2.000 Kwh μπορούν να βρουν στην ελεύθερη αγορά ρεύματος καλύτερο τιμολόγιο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα ΕΛΤΑ χρεώνουν την Kwh προς 0,08400 και με την έκπτωση του 10%, μειώνεται σε  0,0756 ευρώ ανά Kwh.  
H εταιρεία Elpedison ανεξάρτητα από την κατανάλωση ρεύματος, η χρέωση της Kwh διαμορφώνεται στα 0,089 ευρώ δίνοντας έκπτωση 10% όταν ο λογαριασμός πληρώνεται πριν τη λήξη του.
Η Protergia τιμολογεί στα 0,0943 ανεξάρτητα από την κατανάλωση και δίνει έκπτωση 15% συνέπειας πληρωμής, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα  0,0815 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι καταναλωτές που παραμένουν στη ΔΕΗ με το τιμολόγιο στα 0,10252 ανά Kwh πράγματι πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, όταν η αγορά δίνει ευκαιρίες σε καλύτερες τιμές.   
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης