Αναλύσεις

Τι προβλέπει η τροπολογία για τις υποχρεώσεις των διαμερισμάτων που αυτονομούνται από την κεντρική θέρμανση

Τι προβλέπει η τροπολογία για τις υποχρεώσεις των διαμερισμάτων που αυτονομούνται από την κεντρική θέρμανση
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την έγκριση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης του αυτονομημένου διαμερίσματος θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης
«Γόρδιος δεσμός» έχει γίνει μια απλή τροπολογία που θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο», αναφορά με τη συμμετοχή στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας, για τα διαμερίσματα που θα θελήσουν να μην την αξιοποιούν από εδώ και στο εξής και να εγκαταστήσουν κάποιο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης.
Η τροπολογία αναμένεται να βάλει τέλος στις αντιπαλότητες ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας που θέλουν εγκαταστήσουν αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου.  
Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό είναι η σημαντικότερη εκκρεμότητα που μένει «ανοικτή» από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν θεσπίσθηκε η δυνατότητα αυτονόμησης οποιουδήποτε διαμερίσματος σε μία πολυκατοικία, χωρίς γι’ αυτό να χρειάζεται η έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, είτε λειτουργεί είτε όχι η κεντρική θέρμανση.
Με βάση το καθεστώς που ίσχυε μέχρι εκείνη τη στιγμή, για να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα, χρειαζόταν η έγκριση με ποσοστό 50+1% της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
Η τροπολογία αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και, όπως θα ορίζει, στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης του αυτονομημένου διαμερίσματος θα συνεχίσει να επιβαρύνεται αποκλειστικά με το κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης, στην περίπτωση βέβαια που αυτή λειτουργεί.

Πλήρης απαλλαγή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας

Αν αντίθετα έχει εξασφαλίσει το "πράσινο φως" από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, τότε θα απαλλάσσεται και από το κόστος συντήρησης.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η δυνατότητα αυτονόμησης χωρίς την έγκριση της υπόλοιπης πολυκατοικίας έχει από τον Ιανουάριο προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών που λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, η εκκρεμότητα που υπάρχει για τη συμμετοχή ή μη στα έξοδά της κάνει ακόμη και σήμερα επιφυλακτικούς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θα ήθελαν να εγκαταστήσουν ένα αυτόνομο σύστημα.
Πάντως ο φετινός χειμώνας που ήταν ιδιαίτερα βαρύς δημιούργησε τάση φυγής από την κεντρική  θέρμανση του πετρελαίου καθώς οι καταναλωτές διαπίστωσαν ότι μπορεί να ζεσταθούν φθηνότερα έως 40% αν είχαν φυσικό αέριο.
Η κατάθεση  της τροπολογίας  από τον υπουργό  Ενέργειας  κ. Γιώργο Σταθάκη θα φέρει καταναλωτές προς την αγορά του φυσικού αερίου και κάποιοι  βιάζονται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης που να σημειωθεί πλησιάζει το 1/3 των συνολικών εξόδων.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης