Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup και BofA δεν βλέπουν συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Citigroup και BofA δεν βλέπουν συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου
Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μίνι συμφωνία για μερικές πληρωμές, σε αντάλλαγμα της μερικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Αμφίβολο είναι εάν  θα υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η οποία θεωρεί ότι ακόμη η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι μακρυά από τη συμφωνία.
Στη σημερινή 32σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "There is always a first time for everything" (Υπάρχει πάντα η πρώτη φορά για όλα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το υποκεφάλαιο για την Ελλάδα, η Bank of America Merrill Lynch δίνει τον τίτλο "Greece: Still far" (Ελλάδα: Ακόμη μακρυά).
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν ότι εξακολουθούν οι κίνδυνοι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίοι εντείνονται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις πληρωμές των ομολόγων της.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά τα βασικά σημεία τριβής παραμένουν άλυτα.
Όπως ότι αφορά τα συνταξιοδοτικά και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Εν τω μεταξύ, μερίδα των δανειστών ζητούν από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δεσμευτεί επίσης για τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν μετά το 2018.
Η πρόσφατη ειδησεογραφία δείχνει ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι εφικτή.
Αλλά ακόμη και αν αυτή είναι η περίπτωση ικανή να επιβεβαιωθεί, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις αρχές Απριλίου.
Εάν όλες αυτές οι διαφορές επιλυθούν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup τον Απρίλιο.
Αλλά ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα άλλο καλοκαίρι με την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα, αναφέρει η Bank of America.

Τι έπεται - Περιμένουμε ένα «καλοκαιρινό γλυκό»

Σε ένα ιδανικό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα γρήγορα, αποφεύγοντας τις εκλογές, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να παρέχουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Και όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Υπάρχουν όμως πολλές αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν έως ότου οι πιέσεις χρηματοδότησης ενταθούν περαιτέρω, με τις λήξεις των ομολόγων τον Ιούλιο να υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Ο δρόμος προς τα εμπρός, κατά την άποψη της Bank of America, είναι είτε η παροχή λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ
ή η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Καμία από αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να λαμβάνει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί
μέχρι μετά το καλοκαίρι (και πριν τις γερμανικές εκλογές).
Επομένως το σήριαλ με την ελληνική αξιολόγηση θα συνεχίσει να μας απασχολεί όλο το καλοκαίρι, με την Bank of America να εκτιμά ότι σε περίπτωση που ο κίνδυνος ατυχήματος αυξηθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μίνι συμφωνία για μερικές πληρωμές, σε αντάλλαγμα της μερικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
θα μπορούσε να είναι ένα τρικ από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά οι κίνδυνοι ατυχημάτων θα αρχίσουν να έχουν υπόσταση.

Καθυστερήσεις έχουν μεγάλη επίπτωση στο ΑΕΠ

Μετά την αρνητική αναθεώρηση του 4ου τριμήνου του 2016 για το ελληνικό ΑΕΠ, οι προβλέψεις της Bank of America για το 2017 έχουν αρχίσει να φαίνονται αισιόδοξες.
Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εξασθένηση των στοιχείων για τον τραπεζικό τομέα, οδηγεί την αμερικανική τράπεζα να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 πολύ κάτω από το 1%, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις.

Citigroup: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση πριν τις 22 Μαΐου

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017, σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της Citigroup, η οποία θεωρεί ότι πολλά θα κριθούν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 22-23 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, έχει γίνει πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά από την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση για την πληρωμή 7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η αξιολόγηση.
Βασικό ζήτημα για την Ελλάδα αποτελεί το συνταξιοδοτικό.
Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει «δαπανηρό, στρεβλό και άδικο».
Υποστήριξε το κράτος δεν θα πρέπει να επιμείνει στη διατήρηση του μονοπωλίου των συνταξιοδοτικών παροχών και θα πρέπει επίσης να θεωρείται προσωπική αποταμίευση για να εξασφαλίζει κατά τη συνταξιοδότηση οικονομική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις (περικοπές σε παροχές και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης) που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά χρόνια.
Η οικονομία έχει συρρικνωθεί (και δεν έχει ανακάμψει ακόμη) και οι πιστωτές απαιτούν οι δαπάνες για συντάξεις να προσαρμοστούν αναλόγως.
Όμως με δεδομένα τα επίπεδα γήρανσης του πληθυσμού, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει, ειδικά από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, καταλήγει η Citigroup.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης