Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σχέδιο για νέα επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους για 3 ή 5 χρόνια χωρίς πάγωμα τόκων

Σχέδιο για νέα επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους για 3 ή 5 χρόνια χωρίς πάγωμα τόκων
Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί σε καμία περίπτωση εύκολα βιώσιμο.
Η προσπάθεια της Γερμανίας να σαμποτάρει – εμφανώς – τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής από τις αγορές.
Με βάση τις γερμανικές αναλύσεις εάν παγώσει η καταβολή των τόκων οι οποίοι θα κεφαλαιοποιούνταν για να καταβληθούν σε επόμενη φάση, η επιβάρυνση, το κόστος θα ξεπεράσει τα 120 δισεκ. ευρώ.
Με την λογιστική αυτή προσέγγιση η Γερμανία ουσιαστικά σαμποτάρει τον βασικό λόγο που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος λιγότερο μη βιώσιμο καθώς το πάγωμα των τόκων και η μελλοντική τους κεφαλαιοποίηση αποτελούσε την πιο ουσιαστική παράμετρο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Στην σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου στις ΗΠΑ προφανώς και θα έχουν ορισμένες παράμετροι διαλευκανθεί, ωστόσο το γερμανικό veto στο πάγωμα της καταβολής των τόκων μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα.
Το ελληνικό χρέος χωρίς πάγωμα τόκων θα παραμείνει μη βιώσιμο και το εξαιρετικά μη βιώσιμο… θα μετατραπεί σε μη βιώσιμο.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα και μια νέα χλιαρή αναδιάρθρωση δεν επιλύουν το ελληνικό πρόβλημα.
Θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«άπαξ και η Γερμανία βάζει veto στο πάγωμα των τόκων… τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνει
1)Νέα επιμήκυνση 3 με 5 χρόνια στα 35,5 με 37,5 χρόνια λήξεις και νέο κύμα μετατροπής των εναπομεινάντων κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά..
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι επισφαλές εάν μετατρέπουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο…
Θα πρέπει να υπάρξει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA.
2)Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος εκ των πραγμάτων δεν θα μετατρέπουν σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος καθώς τότε θα ακύρωναν τον δυνητικό ρόλο των μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Εάν η Ελλάδα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορεί να έχει βιώσιμο χρέος, τότε δεν θα χρειάζεται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το ΔΝΤ και ο ESM θα μπορούσαν υπό μια ελαστική ερμηνεία και λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους να ωραιοποιήσουν την έκθεση βιωσιμότητας αλλά αυτό αποτελεί εικασία.
3)Εάν στις 22 Μαΐου κλείσει η τελική συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ και χρέος και τον Ιούνιο ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως Ιούλιο ή Σεπτέμβριο η Ελλάδα να επιχειρήσει μια πρώτη πειραματική έξοδο στις αγορές…»

Συμπέρασμα

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί σε καμία περίπτωση εύκολα βιώσιμο.
Οπότε το πάγωμα της καταβολής των τόκων εγείρει πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες της Γερμανίας…

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης