Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Γ.Μανιάτης: Οι λόγοι χρεωκοπίας της πολιτικής Τσίπρα στην ενέργεια - Τι προτείνουμε

Γ.Μανιάτης:  Οι λόγοι χρεωκοπίας της πολιτικής Τσίπρα στην ενέργεια - Τι προτείνουμε
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας αναλύει τις δικές του προτάσεις για την ΔΕΗ και εξηγεί που απέτυχε η κυβερνητική πολιτική
Αναλυτική παρουσίαση των δομών των  ενεργειακών αγορών έσπευσε να δώσει ο Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιο 9.89
· 
Οι Εταιρείες Ηλεκτρισμού «Μικρές» ΔΕΗ στις υπόλοιπες χώρες (στοιχεία 2014) έχουν ως εξής:

Χώρες που έχουν 1 Εταιρεία Ηλεκτρισμού: Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος και η Γαλλία (που είναι ειδική περίπτωση, γιατί σε ποσοστό 95% έχει πυρηνικά εργοστάσια)

Χώρες που έχουν 2-3 Εταιρίες Ηλεκτρισμού: Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σουηδία

Χώρες που έχουν 4-5 Εταιρείες Ηλεκτρισμού: Αυστρία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία

Χώρες που έχουν 6-7 Εταιρείες Ηλεκτρισμού: Λιθουανία, Πολωνία Μεγ. Βρετανία

·Γιατί υιοθετούμε την «Μικρή» ΔΕΗ – Παράδειγμα Ιταλίας:

Στη «Μικρή» ΔΕΗ χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία το 1999 με Πρωθυπουργό τον πρώην Κομμουνιστή κεντροαριστερό, Massimo D’ Alema, έκανε την αντίστοιχη «Μικρή» ΔΕΗ.
Στην Ιταλία υπήρχε η ENEL, αντίστοιχη ΔΕΗ.
Πήρε την ENEL και προκειμένου να απελευθερώσει την αγορά, έβγαλε στον αέρα το 30% της, έκανε δηλ. τη «Μικρή» ENEL.
Αποτέλεσμα: Μέσα σε μια δεκαετία η εναπομείνασα ENEL τετραπλασίασε τα κέρδη της από περίπου 20 δις € το χρόνο σε 80 δις € το χρόνο κι επεκτάθηκε σε 40 χώρες. Αυτό έγινε γιατί η εταιρεία πήρε ρευστότητα πουλώντας ένα κομμάτι από τα περιουσιακά της στοιχεία και της δόθηκε η δυνατότητα να απελευθερωθεί.

Αυτό ακριβώς θέλαμε να κάνουμε εμείς με τη «Μικρή» ΔΕΗ.
Εάν είχε υλοποιηθεί το σχέδιο για τη «Μικρή» ΔΕΗ τότε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Πολλές φορές ο δημόσιος διάλογος στη χώρα γίνεται μ’ έναν παράλογο τρόπο.
Αν δώσεις ένα κομμάτι της ΔΕΗ, ξεπουλάς τον εθνικό πλούτο.
Δηλ. οι χώρες που το έκαναν πολλές φορές, ξεπούλησαν τον εθνικό τους πλούτο;

Τι είναι η «Μικρή» ΔΕΗ:

Με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δεν μπορεί η ΔΕΗ να έχει μονοπώλιο.
Παίρνεις λοιπόν από τη ΔΕΗ το 30% της, δηλ. το 30% των εργοστασίων, 30% των πελατών, 30% των χρεών, 30% των δανείων και το βγάζεις στον ανταγωνισμό.
Αυτό το κάνεις, γιατί θέλεις να δημιουργήσεις έναν πραγματικό ισχυρό ανταγωνιστή της ΔΕΗ, γιατί όταν υπάρχει ανταγωνισμός, τότε κατά τεκμήριο έχεις και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Όλα αυτά γίνονται για να έχει ο πολίτης κι εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικού ρεύματος και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι θα είχαμε με τη «Μικρή» ΔΕΗ:

Με τη «Μικρή» ΔΕΗ θα είχαμε 1,5 δις € από την πώληση των Μονάδων, 1,5 δις € από την υποχρέωση που είχαμε στο νόμο ο ανάδοχος να κατασκευάσει το εργοστάσιο ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ στη Φλώρινα και άλλα 2 δις € περίπου από τις έμμεσες παρενέργειες.
Η «Μικρή» ΔΕΗ θα συνεισέφερε στην εθνική οικονομία περίπου 5 δις €, δηλ. θα έδινες το 30% της ΔΕΗ και θα εισέπραττε η ΔΕΗ και η υπόλοιπη εθνική οικονομία 5 δις €.

Τι έκανε ο κ. Τσίπρας με το μνημόνιό του:

Οι κ.κ. Τσίπρας και Σκουρλέτης είπαν ότι δεν πουλάνε καμία Μονάδα, κάνοντας όμως κάτι πολύ χειρότερο.
Υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να πουλήσει τσάμπα, με μηδέν (0!) αντίτιμο το 40% των πελατών της.
Δηλ. εκεί που η ΔΕΗ σήμερα έχει το 90% της πελατείας, την υποχρεώνουν με τα ίδια κόστη μισθοδοσίας, με τα ίδια δάνεια, με τα ίδια χρέη, με τις ίδιες υποδομές, να παράγει για 40% λιγότερους πελάτες.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πρωτοφανές.
Πρόκειται για επιχειρηματική αυτοκτονία, πολλαπλασιάζοντας τις ζημιές μειώνοντας τον κύκλο εργασιών.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, όπως και όλοι οι παράγοντες που ασχολούνται με ενεργειακά, αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι αδιέξοδο και ότι οδηγείται η ΔΕΗ στην καταστροφή.

Αφήγημα Τσίπρα: Το αφήγημα του κ. Τσίπρα έχει το εξής απλό αυτοκαταστροφικό. Η μεγαλύτερη αυταπάτη ή πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα είναι η ΔΕΗ. Δεν ξέρω αν έχει συναίσθηση του τι υπέγραψε.
Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο λέει ότι δεν θα πουλήσει καμία Μονάδα, υποχρεώνοντας όμως την εταιρεία να συρρικνωθεί στο 50% από 90% που είναι τώρα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει και χρέη, πρέπει να έχει μια ρευστότητα, για να κάνει επενδύσεις, να αποπληρώσει τους προμηθευτές της, να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει στην ενεργειακή αγορά, να δώσει τα χρήματα πίσω στα φωτοβολταϊκά, κ.ά..

Το φθινόπωρο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν 2,5 δις €.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υποτίθεται ότι αγαπά τη ΔΕΗ και νοιάζεται για την περιουσιακή της κατάσταση, με τις επιλογές της έφτασε τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ στα 600 εκατ. €, δηλ. περίπου 0,5 δις €.
Πρόκειται για μια πολιτική η οποία δεν είναι απλά τυχοδιωκτική, ανόητη, αλλά απολύτως καταστροφική για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.


Επειδή η ΔΕΗ έχει ένα εξαιρετικής ποιότητας τεχνικό κι επιστημονικό προσωπικό, μπορεί και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Όταν όμως, σήμερα ανακοινώνουν οι εργαζόμενοι ότι πιθανά τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί τους, πώς μπορείς να μεταχειριστείς αυτή την εταιρεία ως μια καλή εταιρεία που θα βγει κι εκτός ορίων της Ελλάδας;
Αποτέλεσμα: Η ΔΕΗ με ευθύνη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφεται.
Η ελπίδα μας είναι να μην οδηγήσουν στον απόλυτο μηδενισμό και κατάρρευση της εθνικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα στρατηγικής, ψέματος, τυχοδιωκτισμού, ανευθυνότητας και ουσιαστικά πολύ σκληρής κομματικής προπαγάνδας όπου το πραγματικό πρόβλημα – η αλήθεια κρύβεται και βάζουν διάφορες δαντέλες, προκειμένου να ικανοποιήσουν το δικό τους κομματικό ακροατήριο.

 Αυτή η επιλογή των κ.κ. Τσίπρα και Σκουρλέτη συνιστά εθνικό οικονομικό έγκλημα και οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές.
Το κορυφαίο της υποκρισίας είναι ότι οι κ.κ. Σκουρλέτης και Σταθάκης όχι μόνο υπέγραψαν το μνημόνιο με την επιλογή να συρρικνωθεί η ΔΕΗ στο 50%, αλλά έκαναν και κάτι ακόμη χειρότερο.
Τον Μάιο του 2016, στο Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με την οποία στη συρρικνωθείσα ΔΕΗ με απόφαση Τσίπρα, το 17%  αυτού που απομένει το έχουν δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πουληθεί σε ιδιώτη. Δηλ. μείωση από 90% σε 50% κι αυτό το 50% που απομένει του πουλάς το 17% στον ιδιωτικό τομέα, κι αυτό το υπογράφει η κυβέρνηση Τσίπρα, με υπογραφή Δραγασάκη, Σταθάκη και Σκουρλέτη.
   
Πολιτικό Θράσος:

Πρόκειται για πολιτικό θράσος να βγαίνουν στην κοινωνία και να λένε ότι δεν πουλούν τη ΔΕΗ.
Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς την ξεπουλούν, αλλά την καταστρέφουν με μηδενικό όφελος. Το να πουλήσεις και να έχεις κάποια οικονομικά οφέλη, έχει μια λογική.
Το να πουλάς τσάμπα, με μηδενικό αντίτιμο, αυτό συνιστά ή ανοησία, ή οικονομική καταστροφή.
Εμείς προσπαθούσαμε με πολύ ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θέμα και είχαμε απέναντί μας συνομιλητές με τα αυτιά τους κλειστά.
Η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες έχει υποστεί 4 υποβαθμίσεις από τους πιστοληπτικούς οίκους.
Θέλει να αποπληρώσει ένα ομόλογο 200 εκατ. € και οι ελληνικές τράπεζες της ζητούν συμβόλαια πελατών 300 εκατ. €. Πρωτοφανή πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ.
   

Επόμενη μέρα της ΔΕΗ:

Δεν έχουμε τα δεδομένα, δεν ξέρουμε τι ζητούν οι δανειστές, δεν ξέρουμε τι προτείνει η κυβέρνηση.
Θα πούλαγε κανείς ένα μέρος μιας εταιρείας που έχει χρηματιστηριακή αξία 500 εκατ. €;
Εκτός από την χρηματιστηριακή αξία, υπάρχει και η πραγματική αξία της ΔΕΗ, τα σύγχρονα εργοστάσια της, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, το ανθρώπινο δυναμικό που έχει τεράστια σημασία, αλλά δεν τα έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπόψη στη διαπραγμάτευση.
Γι’ άλλη μια φορά κάνει κάτι που έχουμε πει ότι συνιστά το κορυφαίο της λάθος. Δεν συνομιλεί ποτέ με την υπόλοιπη κοινωνία και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.
Κάνει μόνη της μια διαπραγμάτευση, εν κρυπτώ, χωρίς κανείς να ξέρει τι διαπραγματεύεται, απλώς διαρρέουν στη δημόσια σφαίρα ό,τι θέλουν οι ίδιοι να διαρρεύσει.
   
Υδροηλεκτρικά:

Δεν ξέρουμε αν θα δώσουν ή δεν θα δώσουν υδροηλεκτρικά.
Γιατί αν π.χ. δώσουν, έχουν λάβει πρόνοιες, όπως είχαμε λάβει εμείς, ώστε τα νερά που τροφοδοτούν σ’ αυτές τις περιοχές τους αγρότες να μην πάθουν καμία βλάβη;
Θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο;
Θα ισχύσουν και για τα εργοστάσια που θα δώσουν; Θα δώσουν ένα-ένα εργοστάσιο, ή πακέτο;
Επειδή αυτά τα πράγματα συνιστούν μια οικονομικού και τεχνικού χαρακτήρα προσέγγιση, εάν δεν τα δει κανείς από μέσα, δεν μπορεί να έχει άποψη.
  
Τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2014 ήταν 1,2 δις € και σήμερα χρωστούν 3 δις €, δηλ.
Η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2014 βγήκε κι έκανε ομολογιακό δάνειο και το πήρε με πολύ καλούς όρους.
Σήμερα, αν «τολμήσει» να βγει για να δανειστεί από τις αγορές, προφανώς δεν θα τη δανείσει κανείς.
Πήραν μια ΔΕΗ η οποία είχε βγει ήδη στις αγορές, μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές, ενώ η χώρα δεν μπορούσε, κι αυτή τη ΔΕΗ σήμερα την έχουν καταντήσει να είναι μια τρομαγμένη συρρικνούμενη, ανύπαρκτη, διαρκώς υποβαθμιζόμενη εταιρεία.
   
Απαιτήσεις μας από την κυβέρνηση:

1.       Να αποκτήσει η ΔΕΗ ξανά αξιοπιστία.

2.       Να πουν και σε μας που δεν είμαστε μέσα στα δωμάτια των διαπραγματεύσεών τους, τι προτείνουν.
Κανείς δεν ξέρει τι προτείνει ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το παιχνίδι της προπαγάνδας γίνεται από τώρα.
Γίνεται «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ ένα μέρος της κοινωνίας, προκειμένου να είναι έτοιμη η κοινωνία να υποδεχτεί τα πιο αντιλαϊκά μέτρα. 
Αυτό που κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του είναι ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο βαρύ σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του λαϊκού συμφέροντος.
Είναι οι εμμονές οι οποίες υπήρχαν ως αντιλήψεις πριν 30 χρόνια. Η κυβέρνηση προτιμά να έχει την ιδιοκτησία μιας εταιρείας, αλλά η εταιρεία να είναι χρεωκοπημένη.

    Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.):

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε οποιονδήποτε χρωστάει κάτω από 1.000€ στη ΔΕΗ.
Απαράδεκτη απόφαση γιατί περιλαμβάνει και αυτούς που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και στην πραγματικότητα παίζουν σε βάρος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Εμείς είχαμε προβλέψει και συνεχίζει να υπάρχει, το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.).
Όλα τα νοικοκυριά που έχουν κάτω από 12.000€ αφορολόγητο, έχουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Σήμερα, με δική μας απόφαση, 700.000 ελληνικές οικογένειες έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και σ’ αυτές τις οικογένειες απαγορεύεται να κοπεί το ρεύμα.

Άρα, όταν λέει ο κ. Σκουρλέτης ότι όποιος έχει χρέος στη ΔΕΗ έως 1.000€ να μην κόβεται το ρεύμα, περιλαμβάνει και όλους αυτούς που κάνουν τις παρανομίες, γιατί οι πραγματικά φτωχοί που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. δεν είχαν ανάγκη τον κ. Σκουρλέτη.

Είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που υπέγραψα Κ.Ο.Τ. και ακολούθησαν κι άλλες χώρες την εποχή του σκληρού μνημονίου, όταν όλοι μας λιθοβολούσαν.
Κανείς δεν το αναγνώρισε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να απεξαρτήσουμε την κοινωνία από τις κομματικές εξαρτήσεις, είχα δώσει τη δυνατότητα, στον Κοινωνικό Λειτουργό του κάθε Δήμου και τον Διευθυντή του τοπικού Υποκαταστήματος της ΔΕΗ, να αποφασίσουν μόνοι τους εάν υπάρχουν οικογένειες στα ακραία όρια της φτώχειας που δεν μπορούν ούτε τα λίγα χρήματα του Κ.Ο.Τ. να πληρώσουν, να μην τους κόβεται το ρεύμα και να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο τέλος του 2014 υπήρχαν 10.000 οικογένειες οι οποίες είχαν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, χωρίς κανένας να διανοηθεί να το εκμεταλλευτεί αυτό κομματικά, γιατί αυτή την δυνατότητα δεν την είχε ο Υπουργός, αλλά ο τοπικός Κοινωνικός Λειτουργός.
Την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ξέραμε εμείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης