Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Υπέρ του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης

Υπέρ του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης
Ο βουλευτής επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να βρίσκεται σήμερα στο χείλος της καταστροφής
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θεωρεί ως απόλυτα υπεύθυνο για το γεγονός πως η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα στο χείλος της  καταστροφής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,89 ανέφερε πως η μεγαλύτερη αυταπάτη ή πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα είναι η ΔΕΗ.
«Δεν ξέρω αν έχει συναίσθηση του τι υπέγραψε. Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο λέει ότι δεν θα πουλήσει καμία Μονάδα, υποχρεώνοντας όμως την εταιρεία να συρρικνωθεί στο 50% από 90% που είναι τώρα. Την ίδια στιγμή η εταιρεία που έχει χρέη, πρέπει να έχει μια ρευστότητα για να κάνει επενδύσεις, να αποπληρώσει τους προμηθευτές της, να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει στην ενεργειακή αγορά, να δώσει τα χρήματα πίσω στα φωτοβολταϊκά», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κ. Τσίπρας και Σκουρλέτης έχουν δηλώσει πως δεν θα πουλήσουν καμία μονάδα, όμως κάνουν κάτι πολύ χειρότερο αφού υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να μεταβιβάσει με μηδέν αντίτιμο το 40% των πελατών της.
«Δηλαδή εκεί που η ΔΕΗ σήμερα έχει το 90% της πελατείας, την υποχρεώνουν με τα ίδια κόστη μισθοδοσίας, με τα ίδια δάνεια, με τα ίδια χρέη, με τις ίδιες υποδομές, να παράγει για 40% λιγότερους πελάτες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Πρόκειται για επιχειρηματική αυτοκτονία, πολλαπλασιάζοντας τις ζημιές και μειώνοντας τον κύκλο εργασιών. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, όπως και όλοι οι παράγοντες που ασχολούνται με ενεργειακά, αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι αδιέξοδο και ότι οδηγείται η ΔΕΗ στην καταστροφή».

«Μικρή» ΔΕΗ όπως «μικρή» ENEL

Ο βουλευτής ανέφερε επίσης πως στην υπόθεση της «μικρής» ΔΕΗ η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία το 1999 με πρωθυπουργό τον πρώην κομμουνιστή κεντροαριστερό, Massimo D’ Alema, προώθησε μια αντίστοιχη λύση.
«Στην Ιταλία υπήρχε η ENEL, αντίστοιχη εταιρία με τη ΔΕΗ. Πήρε η τότε αριστερή κυβέρνηση την ENEL και προκειμένου να απελευθερώσει την αγορά, πούλησε το 30% αυτής μέσω της δημιουργίας της «μικρή» ENEL. Αποτέλεσμα: Μέσα σε μια δεκαετία η εναπομείνασα ENEL τετραπλασίασε τα κέρδη της από περίπου 20 δις ευρώ το χρόνο σε 80 δις ευρώ και επεκτάθηκε σε 40 χώρες. Αυτό έγινε γιατί η εταιρεία εξασφάλισε ρευστότητα πουλώντας ένα κομμάτι από τα περιουσιακά της στοιχεία».
Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως αυτό ακριβώς ήθελε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη «μικρή» ΔΕΗ.
«Εάν είχε υλοποιηθεί το σχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τι είναι η «μικρή» ΔΕΗ; Με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δεν μπορεί η ΔΕΗ να έχει μονοπώλιο. Παίρνεις λοιπόν από τη ΔΕΗ το 30% των μετοχών της, δηλαδή το 30% των εργοστασίων, 30% των πελατών, 30% των χρεών, 30% των δανείων και το βγάζεις στον ανταγωνισμό. Αυτό το κάνεις, γιατί θέλεις να δημιουργήσεις έναν πραγματικό ισχυρό ανταγωνιστή της ΔΕΗ, γιατί όταν υπάρχει ανταγωνισμός, τότε κατά τεκμήριο έχεις και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Όλα αυτά γίνονται για να έχει ο πολίτης κι εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικού ρεύματος και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει δε πως με τη «μικρή» ΔΕΗ θα είχαμε 1,5 δις ευρώ από την πώληση των μονάδων, 1,5 δις ευρώ από την υποχρέωση που είχαμε στο νόμο ο ανάδοχος να κατασκευάσει το εργοστάσιο ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ στη Φλώρινα και άλλα 2 δις ευρώ περίπου από τις έμμεσες παρενέργειες. Η «μικρή» ΔΕΗ θα συνεισέφερε στην εθνική οικονομία περίπου 5 δις ευρώ.  
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης