Αναλύσεις

ΣΕΒ: Αύξηση φόρων και χαμηλή παραγωγικότητα έφεραν μειωμένα έσοδα στον τουρισμό

ΣΕΒ: Αύξηση φόρων και χαμηλή παραγωγικότητα έφεραν μειωμένα έσοδα στον τουρισμό
Όπως αναφέρει «η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων κατά το πρώτο 8μηνο του 2016 υποδηλώνει την σημαντική φοροδιαφυγή»
Τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην μείωση των εσόδων από τον τουρισμό εστιάζει στο εβδομαδιαίο του οικονομικό δελτίο ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος δεν καθορίζεται μόνο από την τιμή, αλλά από το λόγο της τιμής προς την ποιότητα».
Επισημαίνει ακόμη, ότι οι αυξήσεις τιμών που οφείλονται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση και όχι στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, αφενός δεν αυξάνουν ούτε την οικονομική δραστηριότητα, ούτε και τα έσοδα του κράτους, αντιθέτως οδηγούν στην αύξηση της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων κατά το πρώτο 8μηνο του 2016 υποδηλώνει την σημαντική φοροδιαφυγή, στην οποία εξωθεί μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων η υπερφορολόγηση.
Δημιουργεί μάλιστα πρόσθετα ερωτήματα και ως προς το κατά πόσο τα capital conrols οδηγούν πλέον στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό, όχι μόνο τις ναυτιλιακές και εξαγωγικές, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις».
Σημειώνει ακόμη, ότι «η καλή πορεία των εσόδων από ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο και η διατήρηση, έστω και αποδυναμωμένης, της δυναμικής των εσόδων από ΦΠΑ σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ταμειακών δαπανών, οδήγησαν σε ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, που βέβαια είναι πλασματικό, καθώς ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που ανέρχονται πλέον σε 8 δις ευρώ, ενώ και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,5 δις ευρώ ξεπερνώντας πλέον τα 10 δις ευρώ».
Την ίδια ώρα επισημαίνει «η ανεργία όπως καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ  παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την αξιοσημείωτη εποχική βελτίωση και οι εισπράξεις από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα αντανακλούν τις επιπτώσεις φορολογικών πολιτικών».
Τουλάχιστον όπως αναφέρει, οι εξαγωγές συνεχίζουν να έχουν θετικό ρυθμό μεταβολής.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει, ότι «τα εργαλεία ανταμοιβής και στήριξης της παραγωγικότητας των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν έχουν τύχει της προσοχής και αξιοποίησης που έχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.
Τα όποια βήματα προόδου που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν έχουν αναστραφεί τα τελευταία χρόνια  κυρίως λόγω της υπερβολικής αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης στα εργαλεία αυτά.
Αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη, καθώς τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών ή την επίτευξη κοινωνικά επιθυμητών στόχων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παροχές που αφορούν τη φύλαξη παιδιών, τη ιατροφαρμακευτική ασφάλιση της οικογένειας του εργαζομένου και τη χρήση δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς».
Σημειώνει ακόμη, ότι «σε άλλες περιπτώσεις, όπως του εταιρικού αυτοκινήτου, η φορολογική αντιμετώπιση των τελευταίων ετών οδηγεί τελικά σε μείωση των συνολικών εσόδων του κράτους, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις». Καταλήγοντας υπογραμμίζει, ότι «ο νομοθέτης και η αγορά οφείλουν να βρουν μια ισορροπία, η οποία να εξασφαλίζει την εύλογη χρήση αυτών των εργαλείων, χωρίς όμως να οδηγούμαστε σε καταστάσεις, που να ακυρώνουν την πρακτική χρησιμότητα των εργαλείων αυτών, όπως πλέον συμβαίνει στη χώρα μας».   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης