Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: Δεσμεύσεις επί νομοσχεδίων ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει - Ναυάγιο η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς

Eurogroup: Δεσμεύσεις επί νομοσχεδίων ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει - Ναυάγιο η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς
Ολες οι εξελίξεις πριν το Eurogroup και τα πιθανά σενάρια - Schaeuble: Εχει δουλειά ακόμη η λύση
(upd) Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους επικεφαλής των θεσμών, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκλίσεις και προσεγγίσεις, με το χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο.
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά σύντομη ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup, για το οποίο, άλλωστε, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές.
Πάντως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται ούτε για το άτυπο Συμβούλιο που θα γίνει στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, ημερομηνία-στόχο για την ελληνική κυβέρνηση.



Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Υστάτη προσπάθεια να ξεκινήσει η σημερινή (20/3) συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup με όσο το δυνατόν καλύτερους οιωνούς κατέβαλε ο υπουργός Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τετραμερή συνάντηση με τους δανειστές  λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup με στόχο να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να ξεπεραστούν εμπόδια ή εμπλοκές, πριν τεθούν στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου.

Στο γραφείο του Ντάισελμπλουμ

Στην τετραμερή που διεξήχθη στο γραφείο του επικεφαλής του Eurogroup
συμμετείχαν εκτός από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, o Jeroen  Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup και εκπρόσωπος του ΔΝΤ- δεν είνα γνωστό αν είναι ο Τόμσεν.
Παρόντες οι Εφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης.
Το ΔΝΤ ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί νομοθέτησης νομοσχεδίων για να επιστρέψει.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος της τετραμερούς ήταν να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, πριν ξεκινήσει το Eurogroup, και να ξεπεραστούν εμπόδια ή εμπλοκές, πριν τεθούν στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, η οποία θα αποτυπωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε Staff Level Agreement ζήτησε από τους συνομιλητές του στην τετραμερή να υπάρξει ελαστικότητα στα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα», ώστε να καταστεί δυνατό η συμφωνία να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά ανεκτή και βιώσιμη.
Μάλιστα άριστα πληροφορημένες πηγές, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν ότι στη συνάντηση, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και για να μη δυναμιτιστεί το κλίμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δε θα έθετε το ζήτημα των εργασιακών, καθώς το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, όσα γράφονται και φημολογούνται για μεταφορά της συζήτησης για τα εργασιακά σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν ευσταθούν και πως, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διαπραγματευτική ομάδα, συμφωνούν ότι «όλα πρέπει να κλείσουν πακέτο» χωρίς αλλαντοποίηση και τεμαχισμούς.
Πάντως, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά στην περικοπή των συντάξεων, η περικοπή της τάξεως του 1% δεν επαρκεί και ο λογαριασμός δε βγαίνει μόνο από την μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.
Ως εκ τούτου, οι δανειστές ζητούν νέα περικοπή στις συντάξεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ακόμα και πλαφόν υψηλότερης σύνταξης.
Την ίδια ώρα, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται ήδη σε ανοικτή γραμμή, με στόχο να φιξαριστούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς, με απώτερο σκοπό να υπάρξει πολιτική παρέμβαση και ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη.

Tα πιθανά σενάρια

Ο πρώτος Στόχος της Αθήνας,που δεν θεωρείται εφκτός, είναι να τρέξουν οι τρείς πυλώνες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το ύψος και η χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, ώστε στις 27 Απριλίου, όποτε συνεδριάζει η ΕΚΤ, να ανάψει πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.).
Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στις 22 Μαίου, αν και η Citigroup προβλέπει ότι θα κλείσει τον Ιούνιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι δηλώσεις Schauble και Dijsselbloem.
Ενα άλλο σενάριο που έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr αναφέρεται στην κυβερνητική επιλογή να μην ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση αλλά να αποπληρώσει εξ ιδίων πόρων, που έχουν συγκεντρωθεί είτε συγκεντρώνονται, όπως τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ, τα ομόλογα ύψους 7 δισ του Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα θα έχει ένα εξάμηνο με λήξεις μόνο 300 εκατ ευρώ για να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.
Αυτό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε πολιτικό και διαπραγματευτικό επίπεδο, θα κάνει όμως και ζημιά στην οικονομία καθώς θα σημάνει επιλογές έξω από τα αναμενόμενα.

Ντάισελμπλουμ: Θα μας απασχολήσει η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών

Η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως διαμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,πριν το Eurogroup.
Όπως είπε πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων που έγιναν πριν» επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ.

Κατά την άφιξή του στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, ότι "δεν αναμένεται κάποια θεαματική συζήτηση σήμερα".
Είπε ακόμη, ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει επιλυθεί", συμπληρώνοντας ότι "θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης" και τόνισε ότι "υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμη".
Ο Σόιμπλε είπε ακόμη ότι "θα μπορούσε να είχε κλείσει το θέμα πολύ νωρίτερα" και κατέληξε λέγοντας ότι "θα προχωρήσουμε προς την επίλυσή του".
Eιδικότερα συγκρατημένος αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν, έχουν καθυστερήσει, αλλά θα το συζητήσουμε σήμερα, είπε ο κ. Σόιμπλε.
Προσέθεσε όμως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στην Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον σημερινό πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι κάνει πολύ καλά τη δουλεία του και υπενθυμίζοντας ότι είναι εκλεγμένος στην προεδρία έως τον Ιανουάριο του 2018.
«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να σε άλλους να δουλέψουν αλλά για να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας», είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης