Αναλύσεις

Σε δάνειο - γέφυρα 6 δισ. ευρώ φαίνεται να καταλήγει η ελληνική διαπραγμάτευση

Σε δάνειο - γέφυρα 6 δισ. ευρώ φαίνεται να καταλήγει η ελληνική διαπραγμάτευση
Το βασικό σενάριο είναι ότι στις 15 Ιουνίου του 2017 στο Eurogroup θα αποφασιστεί ένα δάνειο γέφυρα 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με αναφορά ότι Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017 να εξεταστούν χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε δάνειο γέφυρα είναι πλέον πολύ πιθανό να καταλήξει η ελληνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεωτικές αποπληρωμές του Ιουλίου του 2017.
Το bridge loan, το δάνειο γέφυρα ύψους 6 δισ. ευρώ θα δώσει την δυνατότητα να αποπληρώσει υποχρεώσεις και θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία σε χρέος και ΔΝΤ.
Παρ΄ ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει να εξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και παρ΄ ότι το ΔΝΤ δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τους γνωστούς όρους, τα υφιστάμενα δεδομένα είναι τα εξής:
  • Στις 20 Μαρτίου είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο καθώς ακόμη παραμένουν ανοικτά μέτωπα στην διαδικασία αξιολόγησης.
  • Θα ακολουθήσει το Eurogroup στις 7 Απριλίου όπου εικάζεται ότι μπορεί να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για το σκέλος της αξιολόγησης αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριληφθούν τα εργασιακά. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται έτοιμη να δεχθεί την απελευθέρωση 10% των απολύσεων και στις ΔΕΚΟ.
  • Στις 21-23 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΝΤ και εκεί προφανώς θα αποσαφηνιστεί εάν τα χρονικά περιθώρια επιτρέπουν τελική συμφωνία στις 22 Μαίου στο επόμενο τακτικό Eurogroup. Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο ESM να τα έχει αποτιμήσει, παρ΄ ότι δεν θα εφαρμοστούν το 2017 αλλά το 2018.
  • Στις 22 Μαίου είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τελική συμφωνία καθώς η παρελθούσα εμπειρία έδειξε ότι μεταξύ του σχεδίου αλλαγής της έκθεσης βιωσιμότητας και της τελικής ανακοίνωσης περνούν τουλάχιστον 5 μήνες. Χρονικά τα περιθώρια είναι ελάχιστα ώστε η Ευρώπη να συμφωνήσει τα μέτρα για το χρέος, ο ESM να τα αποτιμήσει και να ακολουθήσει έκθεση βιωσιμότητας. H έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA είναι σχεδόν αδύνατο να τροποποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τελική συμφωνία και αποτίμηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
  • Το βασικό σενάριο είναι ότι στις 15 Ιουνίου του 2017 στο Eurogroup θα αποφασιστεί ένα δάνειο γέφυρα 6 δισεκ. προς την Ελλάδα με αναφορά ότι Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017 να εξεταστούν χρέος, ΔΝΤ και βεβαίως τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Λανθασμένα αναφέρεται ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν ανακοινωθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει, μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος, ΔΝΤ και επόμενη ημέρα της Ελλάδος θα πακεταριστούν και θα αναζητηθεί η βέλτιστη λύση.
Η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά τελική συμφωνία – δηλαδή το μεγάλο ζήτημα – δεν θα υπάρξει τουλάχιστον το επόμενο διάστημα.
Η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω αλλά η οικονομία θα παραμένει σε ομηρία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης