Αναλύσεις

Νέο νόμο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά το φιάσκο του ΣτΕ

Νέο νόμο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά το φιάσκο του ΣτΕ
Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι υπερθεματιστές, τα ουρανοκατέβατα 3 εκ στον Καλογρίτσα και η αύξηση της αξίας του Mega
Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κλονίζει την κυβέρνηση επιφέροντας σωρεία παρενεργειών που φτάνουν ακόμα και στην τρόικα δεδομένης της μνημονιακής δέσμευσης για αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών την οποία βέβαια η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί και επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα περί διοχέτευσης των εσόδων σε παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση απαντά με νόμο που θα καταθέσει τη Δευτέρα και ο οποίος θα προβλέπει την καταβολής τέλους και μάλιστα τσουχτερού προκειμένου να συνεχίσουν να εκπέμπουν ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να επιβάλλει αυστηρούς όρους σε ότι αφορά στην λειτουργία των σταθμών που σχετίζονται με την απασχόληση προσωπικού κάνοντας τη ζωή δύσκολη των καναλιών.
Ταυτόχρονα αναζητεί τρόπο ώστε να εκπέμψουν οι όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη χωρός αυτό να είναι εύκολο.
Ανεξάρτητα αυτού η κυβέρνηση καλείται να επιστρέψει άμεσα ποσό της τάξεως των 86 εκ ευρώ στους τέσσερις υπερθεματιστές του άκυρου πλέον διαγωνισμού καθώς επίσης και 3 εκ ευρώ στον όμιλο Καλογρίτσα του οποίου η εγγυητική κατέπεσε.
Ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι έχει βρεθεί έκθετη έναντι των ομίλων Μαρινάκη και Σαββίδη οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία, έλαβαν άδεια η οποία πλέον δεν έχει ισχύ ενώ έχουν και οι δύο όμιλοι ξοδέψει χρήματα προκειμένου να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα να λειτουργούν τα κανάλια.
Έτσι, αν δεν βρει λύση η κυβέρνηση ώστε να μπορούν κι αυτοί να εκπέμψουν, δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί ζημιωμένο εφ όσον η κυβέρνηση δεν βρει λύση για να μπορέσουν να εκπέμψουν οι εταιρίες των δύο ομίλων καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές.
Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται πλέον είναι αυξημένη πιθανότητα να διασωθεί και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο οποίος ναι μεν έχει προβλήματα αλλά συνεχίζει να κατέχει άδεια εκπομπής και μια αξιόλογη ταινιοθήκη την οποία εποφθαλμιούσαν οι νέοι καναλάρχες.
Οι τράπεζες πλέον διευκολύνονται να πουλήσουν το κανάλι εν λειτουργία καθώς η αξία του αυξάνεται χωρίς να αποκλείεται κάποιοι εκ των παλαιών μετόχων να κάνουν την έκπληξη και να προχωρήσουν στο… και πέντε σε αύξηση κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις αυτές προσπαθεί να ελιχθεί μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας που εξήγγειλε η κα Γεροβασίλη αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ήττα που έχει υποστεί ούτε και λύνει άμεσα την εμπλοκή που δημιουργείται από το ότι μένουν εκτός τηλεοπτικής αγοράς οι όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη.
Και αυτό διότι με δεδομένη την μη ύπαρξη ΕΣΡ δεν μπορεί να εκδοθεί καμία νέα άδεια εκπομπής και αν η κυβέρνηση το παρακάμψει είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο φαύλο κύκλο δικαστικών προσφυγών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει πίεση στη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι δεν συναινεί στην τοποθέτηση των μελών του ΕΣΡ ώστε το όργανο να λειτουργεί και να μπορέσουν να δοθούν άδειες στους ομίλους που λόγω αντισυνταγματικότητας έμειναν εκτός νυμφώνος.
Πάντως οι δηλώσεις της κας Όλγας Γεροβασίλη έδειξαν τον έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης μετά την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς επιτέθηκε στο ΣτΕ φτάνοντας να διαστρεβλώσει ακόμα και τις ίδιες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιδιδόμενη σε φτηνό λαϊκισμό περί των απωλειών που θα υποστούν λαϊκά στρώματα μιλώντας για 15.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και 4.000 νοσηλευτές που δεν θα προσληφθούν.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει πλέον κερδίσει πόντος μετά την απόφαση του ΣτΕ αν και αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να υπάρξει νομιμότητα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η ηγεσία του ΣτΕ βλέποντας ότι διαμορφώνεται πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά επιχείρησε να επιβάλλει την έκδοση προσδικαστικής απόφασης που να δίνει χρόνο 6 μηνών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Μάλιστα με διαρροές στο ΑΠΕ προεξοφλήθηκε μιας τέτοια απόφαση.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να εξόργισε ορισμένους δικαστές οι οποίοι είχαν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο της Σολωμώντειας λύσης με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να επιλέξουν την πολύ σκληρή για την κυβέρνηση απόφασης της απολύτου Αντισυνταγματικότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης