Αναλύσεις

Espen Eide (ΟΗΕ): Απαραίτητη η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων για την επίλυση του Κυπριακού

Espen Eide (ΟΗΕ): Απαραίτητη η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων για την επίλυση του Κυπριακού
O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο δήλωσε οτι αυτό πρέπει να γίνει «μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι μια γενική εκτίμηση που υπάρχει, και όχι η προσωπική μου άποψη»
Τη στήριξή του για την αλλαγή του παρόντος συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Espen Eide.
Υπογράμμισε, ωστόσο, οτι αυτό πρέπει να γίνει «μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι μια γενική εκτίμηση που υπάρχει, και όχι η προσωπική μου άποψη» όπως είπε χαρακτηριστικά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Eide δήλωσε ακόμη, οτι θα πρέπει να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο, αφού αυτό επιτευχθεί, μπορεί να υπάρξει μια "δομημένη διαδικασία" στις διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες που γίνονται ώστε οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Eide είπε ότι "γίνονται κάποια βήματα", αλλά απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Για το κατά πόσο το δημοψήφισμα στην Τουρκία επηρεάζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε:
«Η όποια εξέλιξη στην περιοχή που έχει σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σίγουρα σχέση, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην διεξάγονται συνομιλίες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης