Αναλύσεις

Με τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστεί το «σήριαλ» στα μείζονα ζητήματα της Β΄ αξιολόγησης - Στόχος το Eurogroup 7/4

Με τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστεί το «σήριαλ» στα μείζονα ζητήματα της Β΄ αξιολόγησης - Στόχος το Eurogroup 7/4
Η μάχη θα δοθεί τώρα σε επίπεδο τηλεδιάσκεψης, ωστόσο ο χρόνος που απομένει για συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι ελάχιστος και το βλέμμα στρέφεται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Στη… μικρή οθόνη μεταφέρεται η συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα με τα μείζονα ζητήματα, φορολογικό, αντίμετρα, συντάξεις και  εργασιακά να παραμένουν ορθάνοικτα και σύγκλιση να υπάρχει σε ορισμένα μόνο περιφερειακά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Η μάχη θα δοθεί τώρα σε επίπεδο τηλεδιάσκεψης, ωστόσο ο χρόνος που απομένει για συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι ελάχιστος και το βλέμμα στρέφεται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων την επόμενη εβδομάδα για όλα τα ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά ή ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση ώστε να υπάρξει ακόμα περισσότερη πρόοδος έως την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20/3.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:
στο μέγεθος του πακέτου, στη μορφή των αντιμέτρων και στα εργασιακά.

Επιμένουν σε μέτρα 3,2 δισ. ευρώ

Με βάση τις πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντιμέτρων οι δανειστές απορρίπτουν τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.
Υπάρχουν όμως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, αποδέχονται αρκετές από τις ελληνικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ανέβηκαν στους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου «Χίλτον» προκειμένου να μετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) που συνήλθε υπό τον Τόμας Βίζερ.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, από τη στιγμή που τα εμβόλιμα θέματα που έβαλε στο τραπέζι το ΔΝΤ, δηλαδή οι νέες περικοπές κύριων συντάξεων και το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου, βγήκαν εκτός και ενδεχομένως να μην περιλαμβάνονται στο Staff Level Agreement.

Αμφίβολη η ένταξη στο QE

Ωστόσο, είναι πιθανό η εξειδίκευσή τους να γίνει σε μεταγενέστερη φάση της διαπραγμάτευσης ή στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που θα έχουν οι δύο πλευρές από την επόμενη εβδομάδα.
Μια αρνητική εξέλιξη πάντως σ' αυτά τα ζητήματα είναι ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να παρατείνει την αβεβαιότητα για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και συνάμα να απομακρύνει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ανακοίνωσή του τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει γρήγορα τεχνική συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων (Staff level Agreement), ενώ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ κρατά αποστάσεις από το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης