Αναλύσεις

Δραγασάκης: Η Αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της - Οι δανειστές καθυστερούν

Δραγασάκης: Η Αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της - Οι δανειστές καθυστερούν
Σκοπίμως καθυστερεί το ΔΝΤ υποστήριξε
Οι δανειστές ευθύνονται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Την εκτίμηση, αν όχι τη βεβαιότητα πως η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα κλείσει στην ώρα της διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.
Κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία θα κλείσει και ότι αυτό θα γίνει έγκαιρα, καθώς όπως τόνισε οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται.
«Πολλοί από αυτούς υπερκαλύπτονται» είπε ο κ.Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία καθυστερεί να κλείσει λόγω των διαφωνιών που έχουν μεταξύ τους οι δανειστές.
«Η συμφωνία καθυστερεί γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις και το ΔΝΤ ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ήθελε τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά ήρθε το ΔΝΤ και επέβαλε τις απόψεις του πού ήταν πολύ αρνητικές.
Ο κ.Δραγασάκης είπε ότι ζητούνται μέτρα 3,6 δισ. ευρώ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ καθυστερεί σκοπίμως τη διαδικασία γιατί δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει.
«Θέλω να παρακαλέσω τους θεσμικούς παράγοντες όταν λένε υπογράψτε να εξηγούν τι να υπογράψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δραγασάκης, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει συγκροτηθεί το πρόγραμμα έχει το στοιχείο της ασυμμετρίας και πολλές φορές φτάνουμε στα όρια του εκβιασμού κάτι που δημιουργεί καταστάσεις εμπλοκής χωρίς να υπάρχουν θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής.
«Πέρα από τα greek statistics, έχουμε και τα Τόμσεν statistics» είπε ο κ.Δραγασάκης.
Ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο έχουν μεγάλα περιθώρα βελτίωσης ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές (δοκιμαστικά όπως είπε για πρώτη φορά το 2017) και ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος τότε η ΕΚΤ, που κινείται ανεξάρτητα, «φέρεται» -είπε ο κ. Δραγασάκης- να έχει αποφασίσει να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Όσον αφορά το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είπε ότι καθυστερεί «γιατί υπάρχει ένα δίλημμα αν θα πρέπει να επιτρέπουμε να διαγράφονται και φόροι ή μόνο πρόστιμα».
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης