Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η ατζέντα της συνάντησης Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών

Η ατζέντα της συνάντησης Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται η εξέταση της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και του διαχωρισμού των εταιριών ΕΠΑ
Για τις 13:00 σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η εξ αναβολής συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Είναι μια συνάντηση που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του κ. Σκουρλέτη, η οποία από κάποιους χαρακτηρίστηκε ως «διπλωματική», δεδομένων των θέσεων που ανέπτυξε ο υπουργός σε συνεντεύξεις του περί του ρόλου των δανειστών στον επερχόμενο ανασχηματισμό, αλλά και της άρνησης του να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Σκουρλέτη με τους δανειστές, επί της ουσίας περιλαμβάνεται ανασκόπηση και ενημέρωση των δανειστών όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενημερώσει κατ΄αρχήν για την απόφαση της ΡΑΕ σε ότι αφορά το τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), καθώς και για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 24% του ΑΔΜΗΕ.
Επίσης στην ατζέντα περιλαμβάνεται η εξέταση της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και του διαχωρισμού των εταιριών ΕΠΑ σε εταιρίες Διανομής και Παροχής Αερίου.
Σε ότι αφορά την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων  φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ αυτή έχει ήδη αποφασιστεί και αναμένονται μόνο διαδικαστικές κινήσεις με στόχο η πρώτη δημοπρασία να γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2017.
Ένα από τα θέματα της συνάντησης θα είναι και η πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ η οποία ως γνωστόν είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους θεσμούς.
Σε ότι αφορά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Target Model), έχει ήδη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δημιουργία των τεσσάρων ενεργειακών αγορών.
Το τελευταίο θέμα στην ατζέντα του κ. Σκουρλέτη είναι η νομοθεσία για την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης