Αναλύσεις

Για τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ βαδίζει η Αθήνα – Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν παράλληλα με αυτές για τη β' αξιολόγηση

Για τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ βαδίζει η Αθήνα – Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν παράλληλα με αυτές για τη β' αξιολόγηση
Βέβαια οι αποφάσεις δεν είναι άμεσες, καθώς το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει δύο νέες εκθέσεις
Σε ένα νέο «μίνι» συμβόλαιο χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγείται η Αθήνα ύψους 4 δις. ευρώ με τα οποία κεφάλαια - δόσεις θα εκταμιεύονται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας με το ΔΝΤ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην χώρας.
Βέβαια οι αποφάσεις δεν είναι άμεσες, καθώς το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει δύο νέες εκθέσεις.
Μία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μία δεύτερη για την βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους που θα «κουμπώσουν» με αυτές τις Κομισιόν και με τις οποίες θα ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Χωρίς νέα έκθεση που να χαρακτηρίζει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που είναι τώρα το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει γι΄αυτό και θα περιμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το νέο σήμα προς το Δ.Σ. του Ταμείου αλλά και προς τις αγορές.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Βέβαια όπως έχει παρατηρηθεί το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πιο αυστηρό σε μέτρα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό.
Παρά ταύτα, η Αθήνα κατά απαίτηση των Βρυξελών είναι υποχρεωμένη απέναντι σε ένα τρίτο στεφάνι με το ΔΝΤ, ειδάλλως όπως έχει διαμηνυθεί δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση αυτή ξεκινά επισήμως την Τετάρτη 1 Μαρτίου.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών χωρίς δεύτερη κουβέντα θα έρθουν να «σαρώσουν» τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού, ώστε να καταλήξουν σε κοινή εκτίμηση για το ύψος των νέων μέτρων που θα ληφθούν προκαταβολικά για το 2018 και το 2019.
Η υπεραπόδοση των εσόδων το 2016 θα αναγνωριστεί και αναμένεται να ρίξει τον πήχη των πρόσθετων μέτρων κάτω από τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Εντούτοις, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή τη συζήτηση, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντική... έκπτωση στο πακέτο μέτρων.
Βέβαια οι διαπραγματεύσεις θα απαιτούν χρόνο και σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι δύσκολο να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Βέβαια υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά που κάνει λόγο για συμφωνία μέσα στον Απρίλιο.
Τούτο βέβαια προϋποθέτει κλείσιμο όλων των δύσκολων ανοιχτών μετώπων της διαπραγμάτευσης.
Τα οποία δεν είναι και λίγα…
(Πηγή:www.bankingnews.gr)


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης