Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Tσακαλώτος: Αλλοι θα κερδίσουν, άλλοι θα χάσουν από τα μέτρα.Τι εννοεί;

Tσακαλώτος: Αλλοι θα κερδίσουν, άλλοι θα χάσουν από τα μέτρα.Τι εννοεί;
Απάντηση αναμένεται να δώσει αύριο Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
Ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, για τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με το τι ειπώθηκε και τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017.
Για τον λόγο αυτό την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου θα είναι παρών στην βουλή για να δώσει εξηγήσεις για το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20/2/2016.

Αλλοι θα κερδίσουν, άλλοι θα χάσουν, αλλά δημοσιονομικά θα είναι ουδέτερα - Τι εννοεί

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις δηλώσεις του επιχειρεί να υποστηρίξει το σκεπτικό της κυβέρνησης για το Eurogroup.
Δηλαδή ότι οι στόχοι του πλεονάσματος θα επιτευχθούν έτσι κι αλλιώς με βάση το τρέχον σχεδιασμό.
Αρα τα επιπλέον μέτρα από το 2019 και πέρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3,5% και αυτό το πρόσθετο πλεόνασμα με μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ ή άλλα μέτρα θα διανεμηθεί σε ομάδες της κοινωνίας.
Ομως ορισμένοι θα έχουν επιβαρυνθεί ενώ άλλοι,πιθανώς πιο αδύναμες ομάδες θα κερδίσουν.
Συνολικά και με βάση αυτά που λεέι τώρα ο υπουργός το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο δημοσιονομικά.

Οι επιθέσεις

Τόσο η ΝΔ, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξαπολύουν επίθεση στον κ. Τσακαλώτο, αλλά και στον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, για το ότι δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, για το τι συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί ότι η «πολιτική αφωνία» με την οποία κατηγορεί τον κ. Τσακαλώτο έχει επιβληθεί από το Μαξίμου προκειμένου να «μην χαλάσει την επικοινωνιακή φιέστα» που επιχείρησε να στήσει μετά το Eurogroup.
Μάλιστα στελέχη της ΝΔ, όπως η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνουν ότι η δήλωση Τσακαλώτου ότι «οι φήμες για τον πρόωρο θάνατο μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές» δεν απευθυνόταν στη ΝΔ, αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δυσαρέσκειας, που - όπως υποστηρίζει – εκφράζεται κατά του υπουργού Οικονομικών.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο επισημαίνεται, ότι επίσημη ενημέρωση γίνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση και καμία δυσαρέσκεια απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ τονίζεται ότι απαντήσεις για τη διαπραγμάτευση θα δώσει αύριο Παρασκευή 24/2 η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο με την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή.

Κικίλιας: Τσακαλώτος και Χουλιαράκης να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το Eurogroup

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσουν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης για το τι έγινε στο τελευταίο Eurogroup, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως προσπάθησαν με ψέματα και με προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια.
«Τα πυροτεχνήματα έσβησαν.
Έλεγαν για συμφωνία για το χρέος, πως θα κλείσουν την αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση, έλεγαν "όχι" για πρόσθετα μέτρα μετά το 2018.
Έλεγαν "όχι" σε μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων.
Έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη συνείδηση του λαού ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε επίσημα από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μπακογιάννη: Οι δηλώσεις Τσακαλώτου ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τη ΝΔ

Αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπώσει νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΝΔ και του υπουργού Οικονομικών, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η φράση του Μαρκ Τουέιν «οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, δεν απευθυνόταν στη ΝΔ.
«Η φράση απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματός του.
Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του» είπε η βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα όσα λέει η κυβέρνηση περί δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα «αν δεν ήταν τραγικά, θα ήταν ακραίως κωμικά».
«Στην ουσία αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι επιστρέφουν οι θεσμοί, η τρόικα στην Ελλάδα, αυτό πανηγυρίζουμε, ότι οι αρμόδιοι έρχονται, θα γίνει μία διαπραγμάτευση, από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα θίγει τρία θέματα, το φορολογικό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πέρυσι τέτοιον καιρό» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Ερώτηση Κουτσούκου σε Τσακαλώτο: Τι δεσμεύσεις ανέλαβες;

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών απηύθυνε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απέναντι στους δανειστές.
Ο κ. Κουτσούκος ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο και οι περικοπές συντάξεων.
«Πολλά ερωτηματικά γεννά η σιωπή του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 20/2/2017.
Ο κ. Τσακαλώτος όχι μόνο δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως συνηθίζεται, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αλλά κρύβεται επιμελώς μέχρι σήμερα χωρίς να έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Έχουμε το παράδοξο να "πανηγυρίζει" η κυβέρνηση για τις δήθεν επιτυχίες της, με non paper και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά να σιωπά και να κρύβεται ο αρμόδιος υπουργός», αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Κουτσούκος ζητά από τον κ. Τσακαλώτο «να απαντήσει κατά πόσο δέσμευσε τη χώρα με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και πέραν της λήξης του 3ου μνημονίου και αν εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθούν» και «ποιες είναι οι αποφάσεις του Eurogroup, σε σχέση με τους στόχους για την ελάφρυνση του χρέους και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης