Αναλύσεις

BofA Merrill Lynch: Η αμερικανική παραγωγή οδηγεί σε πτώση την τιμή του πετρελαίου

BofA Merrill Lynch: Η αμερικανική παραγωγή οδηγεί σε πτώση την τιμή του πετρελαίου
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την τιμή του μαύρου χρυσού προχώρησε η επενδυτική τράπεζα
Η αυξημένη παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, το ισχυρότερο δολάριο και ένας πόλεμος τιμών είναι μεταξύ των κινδύνων που θα μπορούσαν να πιέσουν πτωτικά την τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Στην τελευταία έκθεσή της για την ενέργεια παγκοσμίως, η επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent, από ένα μέσο 55-75 δολαρίων το βαρέλι μέχρι το 2022, σε ένα μέσο 50-70 δολαρίων, σύμφωνα με το CNBC.
Παρότι οι τιμές έχουν ανακάμψει χάρη στην αυξημένη κατανάλωση και τη συμμόρφωση περίπου 90% των εξαγωγέων στις συμφωνημένες μειώσεις παραγωγής, η  BofA Merrill Lynch Global Research προειδοποίησε για ακόμη μία φορά για το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και την επίδρασή του στην αγορά.
«Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν κυρίως χάρη στους παίκτες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, δίνοντας τέλος σε έναν διετή πόλεμο τιμών και συμφωνώντας να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Επομένως η επιπλέον παραγωγικότητα του ΟΠΕΚ έχει διευρυνθεί», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Επιπλέον, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται τώρα να ανακάμψει λόγω βελτιωμένης αποδοτικότητας, μετά την ανάκαμψη των τιμών του αμερικανικού αργού άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι», πρόσθεσαν.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αναπτύσσεται αργά στη διάρκεια των επόμενων ετών, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το χρόνο μέχρι το 2022, χάρη στις αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο oι πρωτοβουλίες συν- επιβατισμού, η αυτόνομη οδήγηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ανεπτυγμένες αγορές, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ζήτηση.
Παράλληλα, αν οι τιμές του πετρελαίου ενισχυθούν και ξεπεράσουν τα 55 δολάρια το βαρέλι, η αμερικανική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται και να κερδίζει μερίδιο αγοράς, προέβλεψε.
«Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί θα προωθηθούν και να έχουν υπερμεγέθεις αυξήσεις σε μερίδιο αγοράς μέχρι το 2022. Αν υποθέσουμε ότι σημειώνεται σταδιακή ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, σε ένα μακροπρόθεσμο μέσο όρο 50 με 70 δολαρίων το βαρέλι, προβλέπουμε ετήσια άνοδο στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο 700.000 βαρελιών/ημέρα την περίοδο 2017-2022», επεσήμαναν.
Ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο θα μπορούσαν να ασκήσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πιθανότητα ταχύτερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης στη ζήτηση, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και μια άνοδο στον πληθωρισμό που θα στήριζε τις τιμές.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης