Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: Η Ελλάδα δέχθηκε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 - Επιστρέφουν οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα

tags :
Eurogroup: Η Ελλάδα δέχθηκε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 - Επιστρέφουν οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα
(upd5) Συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών επετεύχθη στο Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να λέει «ναι» στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε στις 18:00.
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας  (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Όπως τονίζουν, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Όπως σημειώνουν, πως τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Dijsselbloem: Δεν υπάρχει ανάγκη για εκταμίευση δόσης Μάρτιο, Απρίλιο η Μάιο - Μετά το 2018 το χρέος

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέφουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή (20/2) συνεδρίαση.
«Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup, όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement)», συμπλήρωσε, σημειώνοντας μάλιστα πως πλέον στην Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα, σε βαθιές μεταρρυθμίσεις».
«Τα τεχνικά κλιμάκια θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό σύστημα.
Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, αλλά εμπιστοσύνη για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Χρειάζεται δουλειά», εκτίμησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα:
«Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκταμίευση δόσης τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσεις αυτά τα μέτρα και να φέρει σημαντικές προτάσεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
Η συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό.
Θα τα εξετάσουμε όλα στο (επόμενο) Eurogroup, αλλά πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα
Μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό που έχουμε κατά νου η διαρθρωτική μεταρρύθμιση ώστε να υπάρξει ανάκαμψη», διευκρίνισε ο κ. Dijsselbloem.
Αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν δημοσιονομικά, συνέχισε, θα υπάρξει χώρος στο μέλλον για αναπτυξιακά μέτρα.
Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας.
Ο κ. Dijsselbloem σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το Δ.Ν.Τ. δίνουν μια δυνάμει αναπτυξιακή πορεία στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «θα επιστρέψουμε στο χρέος όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
«Το Δ.Ν.Τ. ήταν πάντα ξεκάθαρο.
Θέλει συγκεκριμένη βιώσιμη πορεία και βιώσιμο χρέος.
Θα γίνει ανάλυση στη βιωσιμότητα του χρέους και τότε θα κρίνουμε», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Dijsselbloem «άδειασε» την κυβέρνηση για τα περί μη λήψης μέτρων λιτότητας.
Επίσης, έκανε λόγο για υπαρκτούς κινδύνους εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις πριν το Eurogroup

Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση και οι ευρωπαίοι δανειστές προσπαθούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε παραδόξως ο Wolfang Schaeuble, τονίζοντας ότι όλοι επιθυμούν συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, σε μια ασυνήθιστη αναφορά.
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup προηγήθηκε έκτακτη πολυμερής σύσκεψη για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία Dijsselbloem, με στόχο ελληνική κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν στους όρους για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί υπέβαλαν νέα πρόταση προς την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.gr, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Euro Working Group Thomas Wieser, ο Benoit Coeure εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Klaus Regling επικεφαλής του ESM, o M. Butti γενικός διευθυντής Οικονομικών της Κομισιόν, ο D. Costello και από την πλευρά του ΔΝΤ οι P. Thomsen και Delia Velculescu.
Αν και ο πήχης των προσδοκιών είνια πολύ χαμηλός για το σημερινό 20 Φεβρουαρίου 2017 Eurogroup, παρασκηνιακώς πραγματοποιούνται ζυμώσεις ώστε να υπάρξει μια πολιτική φόρμουλα για να κλείσει η αξιολόγηση 20 Μαρτίου ή 7 Απριλίου του 2017 κατά το πιθανότερο σενάριο.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο 'Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος είχε επικοινωνία με τον Draghi της ΕΚΤ προφανώς για την ποσοτική χαλάρωση ενώ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται οι κρίσιμες συναντήσεις Merkel (Γερμανία) με Lagarde (ΔΝΤ) και τον Juncker της ΕΕ.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά με επίκεντρο την Ελλάδα.

Dijsselbloem: Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση - Προσπαθούμε για την επιστροφή των θεσμών

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ», τόνισε.
«Το ΔΝΤ έχει σαφή θέση.
Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους.
Αυτά πρέπει να επιλυθούν», υπογράμμισε.
«Περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα.
Έχουμε καλύψει σημαντικό μέρος των εκκρεμών ζητημάτων».
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε δύσκολες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
«Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά», τόνισε.

Schaeuble: Είμαστε σε καλό δρόμο - Κοινή στάση των θεσμών - Αναμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Είμαστε σε καλό δρόμο με την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι έχουμε προϋπολογίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε πρέπει να υπάρξει πρόοδος σήμερα με την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεωρητική συζήτηση, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η Γερμανία αναμένεται τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.
 Δεν είναι σημαντικό πρόβλημα τα χρέη.
Χρειάζεται ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Moscovici: Παράλογο το Grexit - Και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

«Παράλογη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για Grexit ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και δήλωσε αισιόδοξος για μια θετική συνεδρίαση.
«Οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να δουν τους καρπούς των προσπαθειών τους
Έχουν κάνει πολλές θυσίες.
Τώρα πρέπει να δουν το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, εκτιμώντας ότι «σήμερα θα έχουμε πολύ θετική σύσκεψη».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «το Δ.Ν.Τ. δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα περιλαμβάνει και το Ταμείο».
«Επιτυχία του σημερινού Eurogroup θα είναι μια απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα», σχολίασε.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανάγκη για λήψη μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία:
«Ρόλος της Κομισιόν, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα πατάξουν την ανεργία και θα ωθήσουν τις επενδύσεις».

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Δεν θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έγραψε στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και από τις δυο πλευρές.
«Είναι πολύ θετικό να ακούμε από τον Klaus Regling ότι θα χρειαστούμε πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο διάσωσης» σχολίασε επίσης εκφράζοντας την ελπίδα, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
«Έχουμε εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Μπορώ να πω -βάσει της εμπειρίας μου- ότι η Ελλάδα είναι θέμα που θα ήθελε να αποφύγει κάποιος στην προεκλογική εκστρατεία» επεσήμανε ο Kazimir.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι είναι καλό να συμμετέχει στο ΔΝΤ αλλά δήλωσε «δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσει κανένα αντίτιμο, όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που η Ελλάδα δεν χρειάζεται.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα (20/2)

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο περιορίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας.
«Δεν αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα σήμερα (σσ: 20/2/2017)» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε δημοσίευμα της για το σημερινό (20/2/2017) Eurogroup κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας», ενώ έκτιμά ότι «προφανώς αποκλείεται» λύση στο σημερινό Eurogroup.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στον ρόλο ενός υπερασπιστή των αδυνάτων, που προβάλλει αντίσταση απέναντι στους χρηματοδότες.
Επιπλέον προβάλλει και το ηχηρό αίτημα για κούρεμα χρέους.
Αλλά έτσι διακινδυνεύει μία μελλοντική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Γιατί μία λύση θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Regling (ESM): Σε καλό δρόμο η Ελλάδα - Ίσως χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο 3ο πρόγραμμα

Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δισ. ευρώ
«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, οι εξελίξεις του περασμένου χρόνου είναι καλύτερες από τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ».
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, μιλώντας στην Bild, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται η χώρα να χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τον EΜΣ, από όσα είχε αρχικά υπολογιστεί.
«Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δις ευρώ»,  είπε ο Regling. «Άρα, μέχρι τον Αύγουστο το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από το συνολικό ποσό των 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε από τους δανειστές.
Ως λόγους ο Regling ανέφερε αφενός, το ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου, ότι εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Σε περίπτωση δε που το ΔΝΤ συμμετέχει και με δικούς του πόρους στον ελληνικό δανεισμό, η συμμετοχή του ESM θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης