Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα σε ΒΒ- η Κύπρος - Το 2017 το ΑΕΠ +2,5%

tags :
Fitch: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα σε ΒΒ- η Κύπρος - Το 2017 το ΑΕΠ +2,5%
Για το διάστημα 2017-2018 αναμένεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5%, που θα επωφεληθεί μιας αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου του 2016, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch.
Ειδικότερα, ο Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε BB- από B+ προηγουμένως, με θετικό outlook.
Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου πως η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή πρόοδο στην προσαρμογή της, μετά την τραπεζική κρίση του 2013.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η έξοδός της από το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάρτιο έγινε στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του προγράμματος, της επιτυχούς άρσης των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου (capital controls) και της λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Ο οίκος Fitch εκτιμά πως το ΑΕΠ της Κύπρου θα καταγράψει ενίσχυση 2,9% το 2016, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ενίσχυση 1,9%.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις βοήθησαν τις ισχυρές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας το α’ εξάμηνο του έτους, αλλά και πως η ανεργία υποχώρησε στο 12,1% το β’ τρίμηνο του 2016, από 14,9% το 2015.
Για το διάστημα 2017-2018 αναμένεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5%, που θα επωφεληθεί μιας αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ο Fitch παρατηρεί σταδιακή ενίσχυση, αύξηση των καταθέσεων και σταθερή κεφαλαιοποίηση.
Η απομόχλευση συνεχίζεται, με τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του κλάδου μειωμένα σε περίπου 3,7 του ΑΕΠ, έναντι σχεδόν 6 το 2009.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η Τράπεζα της Κύπρου έχει μειώσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), σε 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016 από 11 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013.
Ο τομέας των ακινήτων παραμένει μη ρευστοποιήσιμος, αλλά οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 30% κάτω από τα υψηλά του 2008.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης