Αναλύσεις

Tα επιχειρήματα Μητσοτάκη στον Schauble για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Tα επιχειρήματα Μητσοτάκη στον Schauble για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
Την αξιοπιστία της πολιτικής του επιχείρησε να ενισχύσει ο Πρόεδρος της ΝΔ
O βασικός άξονας για ενίσχυση της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε εντοπίσθηκε στα πρωτογεννή πλεονάσματα και την άμεσα συσχετισή τους με την ανάπτυξη.
Σύμφψωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, την βασική του αρχή για οικοδόμηση αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ακολούθησε και στις επαφές του στο Βερολίνο.
Εξέπεμψε το μήνυμα ότι έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, με την κρίσιμη επισήμανση ότι αυτό το δηλώνει προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.

Ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει σε καμία συζήτηση περί Grexit.
Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν μάλλον πιο βατή για τη νεοδημοκρατική αποστολή, καθώς δεν ήταν η παρθενική και οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι ο ίδιος έχει αναπτύξει μια καλή χημεία μαζί της.
Ούτως ή άλλως, το ραντεβού με την κ. Μέρκελ δεν κινήθηκε μόνο γύρω από την οικονομία.
Εστιάστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ν.Δ. για το προσφυγικό.

Η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε εθεωρείτο εκ των προτέρων πιο «δύσκολη» και κυρίως πιο «τεχνική».
Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε –παρουσία του τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του συμβούλου του για τα δημοσιονομικά Στέλιου Πέτσα– τη δική του πρόταση, η οποία προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να «ανασάνει η οικονομία».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινήθηκε γύρω από το βασικό επιχείρημα ότι η βιωσιμότητα του χρέους αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Αν υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να δικαιολογήσει χαμηλότερα πλεονάσματα και μείωση του χρέους στo πλαίσιo που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη Γερμανία», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης στον συνομιλητή του.
Κι αυτό διότι η πεποίθηση που μετέφερε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι ότι τα πλεονάσματα παραμένουν υψηλά, εξαιτίας μιας κυβέρνησης που δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και άρα δεν μπορεί να πετύχει τους απαιτούμενους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι τα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% σε βάθος δεκαετίας διέπονται από την τιμωρητική λογική για την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.
Εξάλλου, και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχθεί ότι το 3,5% «δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί μέσο πίεσης για να μην εφησυχάζει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Πηγή:Καθημερινή της Κυριακής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης