Αναλύσεις

JP Morgan: Λύση - συνονθύλευμα για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποκλειστεί

JP Morgan: Λύση - συνονθύλευμα για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποκλειστεί
Ένα βασικό εμπόδιο, ωστόσο, είναι οι γερμανικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου 2017 και η απροθυμία να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όσο η Ελλάδα υλοποιεί το Μνημόνιο, τόσο πιο κοντά θα είναι η ελάφρυνση του χρέους,αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan,σύμφωνα με το www.bankingnews.gr
Μία λύση - συνονθύλευμα για το ελληνικό χρέος είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα
Η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση του δευτέρου προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνει η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι οι εκλογές στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2017 θα είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόφαση.
Ειδικότερα, στη σημερινή 4σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: An update ahead of the second review" (Ελλάδα: Αναθεώρηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan διαπιστώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκει την ελληνική οικονομία εξαιρετικά αδύναμη, αλλά σταθεροποιημένη.
Άλλωστε, η δημοσιονομική πρόοδος είναι ελαφρώς υψηλότερη από τους στόχους.
Η ανεργία μειώνεται συνεχώς από το 2013.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην εξωτερική μετανάστευση και όχι τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η χρήση του ELA έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίου εξακολουθούν και υφίστανται.
Επίσης, η JP Morgan διαπιστώνει ότι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης έχει βελτιώσει επίσης και τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα εισέρχεται στη διαπραγμάτευση με το αίτημα του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει η JP Morgan, εξέλιξη που λειτουργεί υπέρ της.
Άλλωστε, τον Μάιο το Eurogroup δεσμεύτηκε να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ, και το ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία, κατ 'αρχήν, να ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016.
Για να ενταχθεί όμως στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Και μέχρι τώρα είναι ασαφές το κατά πόσον τα μέτρα που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, και έχουν υποσχεθεί για το μέλλον, θα είναι αρκετά για να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα.
Οι μέχρι τώρα αναφορές δείχνουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους άμεσα, και όχι όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει, δηλαδή το 2018.
Το πρόγραμμα, όπως σήμερα σχεδιαστεί, προβλέπει μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτή η πρόβλεψη δεν έχει επαληθευτεί ποτέ στο μέλλον, γι' αυτό και ελάχιστοι αναλυτές θεωρούν αυτήν την πρόβλεψη αξιόπιστη.
Οι έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να μειωθεί στο 2% -2,5%, ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους, με βάση και το σχέδιο για περαιτέρω παρατάσεις των περιόδων χάριτος και ωρίμασης.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένας άλλος στόχος, στον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχθεί για να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέσα στο επόμενο έτος.
Ένα βασικό εμπόδιο, ωστόσο, είναι οι γερμανικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου 2017 και η απροθυμία να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης