Αναλύσεις

Φάμελλος: Στόχος η στροφή σε ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη

Φάμελλος: Στόχος η στροφή σε ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ, το πλάνο για το 2030 είναι συνδεδεμένο με τον ενεργειακό χάρτη και επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το ενεργειακό δίκτυο
"Η χώρα μας κάνει μία μεγάλη στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που είναι και ο στόχος, χωρίς να υποτιμούμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη προσαρμογής της οικονομίας σ΄αυτήν την κατεύθυνση", λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι το πλάνο για το 2030 είναι συνδεδεμένο με τον ενεργειακό χάρτη και επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το ενεργειακό δίκτυο, να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας που να εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, να υπάρχει εισαγωγή ΑΠΕ και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ο κ.Φάμελλος σημειώνει και την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «έχει τεθεί ως προτεραιότητα το ζήτημα των προστίμων και η εφαρμογή πολιτικών αναστολής και πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος και να αποφευχθούν νέες πιθανές καταδίκες».
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ μίλησε:

Για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και το περιβάλλον - λιγνίτης, στερεά καύσιμα

 «Η ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών συμβάσεων και δεσμεύσεων. Σχεδιάζουμε το νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας, έτσι ώστε το περιβάλλον να είναι βασική παράμετρος του ενεργειακού σχεδιασμού. Η χώρα μας κάνει μία μεγάλη στροφή και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που είναι και ο στόχος, χωρίς να υποτιμούμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη προσαρμογής της οικονομίας σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Το πλάνο για το 2030 είναι συνδεδεμένο με τον ενεργειακό χάρτη και επιδιώκουμε την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το ενεργειακό δίκτυο, να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας που να εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, να υπάρχει εισαγωγή ΑΠΕ και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ταυτόχρονες προσπάθειες επέκτασης του net metering και στον αγροτικό τομέα, αλλά και η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η εθνική στρατηγική για συνδέσεις με αγωγούς και δίκτυα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο».

Για την "περιβαλλοντική διπλωματία"

«Η χώρα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων. Ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξουμε στάση και να είμαστε μπροστά στα θέματα περιβαλλοντικής διπλωματίας. Έχουμε ήδη επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση των στόχων για το 2020 και έχουμε βάλει πλάνο από τώρα για τη συμμόρφωση της χώρας για τις κλιματικές εντολές για το 2030. Η περιβαλλοντική διπλωματία στην Αν. Μεσόγειο είναι ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας, καθώς μέσα και από τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, μάς δίνονται οι δυνατότητες να έχουμε πολιτική, επιστημονική αλλά και περιβαλλοντική παρουσία στην περιοχή. Είμαστε από τις πρώτες δέκα χώρες της ευρωζώνης που κυρώσαμε τη συμφωνία των Παρισίων στη Βουλή. Προσπαθούμε να πετύχουμε την πρωτοπόρα περιβαλλοντική επίδοση της Ευρώπης ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη».

Για τους δασικούς χάρτες:

 «Νομοθεσία υπάρχει για το θέμα των δασικών χαρτών, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα σχετικά με τα δάση επάνω σε έναν χάρτη. Πήραμε αυτήν την απόφαση μεταφέροντας σημαντικό κομμάτι της αρμοδιότητας στις δασικές υπηρεσίες με την υποστήριξη του κτηματολογίου. Σήμερα είναι αναρτημένο στη χώρα μας το 35% των δασικών χαρτών. Έχουμε μειώσει σημαντικά τα τέλη αντιρρήσεων και υπάρχουν σημεία υποστήριξης και πληροφόρησης από τις διευθύνσεις δασών σε όλους τους νομούς. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα σημεία αυτά και με επιπλέον επιστήμονες. Προετοιμάζουμε και θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις, σχετικά με αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές που υπάρχουν πράξεις χαρακτηρισμού, περιοχές που οι δήμοι δεν έχουν στείλει τα όρια οικισμού και εποικισμού και περιοχές αναδασμού όπου θα υπάρχει εξαίρεση από τα τέλη για τον πολίτη. Ταυτόχρονα, θα ενεργοποιήσουμε τα μέτρα παραχώρησης δασικής γης σε αγρότες με νόμιμο τρόπο, έτσι ώστε να είναι πλήρης η αποτύπωση του πραγματικού αγροτικού χώρου και της αγροτικής παραγωγής και στους χάρτες αυτούς και να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάρτησή τους. Θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Οι δασικοί χάρτες δεν αποτελούν ένα εργαλείο εναντίον της αγροτικής παραγωγής. Τον επόμενο μήνα θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν μπορούμε, όμως, να επιτρέψουμε τα δάση να γίνονται αντικείμενο παράνομης εμπορικής εκμετάλλευσης και καταπατήσεων.Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να προστατεύσουμε αυτή τη μεγάλη πηγή αξίας για τη χώρα».

Για τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις και τα πρόστιμα

«Η χώρα είναι όντως πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στα πρόστιμα όσον αφορά στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις, και τελευταία στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πλησιάζει σε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα για τη μη επεξεργασία υγρών αποβλήτων στη Δυτική και την Ανατολική Αττική πλησιάζουν τα 17,5 εκατ. ευρώ. Έχουν, επίσης, κυρωθεί πρόστιμα για τα επικίνδυνα απόβλητα, καθώς δεν έχουμε καμία υποδομή, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να τίθεται και εν αμφιβόλω το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες και δίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που δεν έχουν προς το παρόν μεταφραστεί σε πρόστιμα, και που έχουν να κάνουν με προστατευόμενα είδη, με το φυσικό περιβάλλον, με περιοχές προστασίας της φύσης, οι οποίες δεν καλύπτονται ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα η Κορώνεια Βόλβη, και η περιοχή του Κυπαρισσιακού. Επιπλέον, εκκρεμούν καταγγελίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν επαρκή επεξεργασία υγρών αποβλήτων και βιολογικούς καθαρισμούς.

Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα των προστίμων και εφαρμόζουμε πολιτικές αναστολής και πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό βάρος και να προλάβουμε πιθανές νέες καταδίκες. Ήδη, έχουμε δημοσιεύσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Οι παραγωγοί μεταφέρουν τα «ιστορικά απόβλητα», ακόμα και εκτός Ελλάδας, με υψηλό κόστος, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν όλοι οι ΧΑΔΑ. Έχουμε προκηρύξει όλα τα έργα στερεών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ για την αρχή του 2017. Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να καλύψουμε το κενό πολλών χρόνων, καθώς είναι τραγικό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε επιπλέον πρόστιμα, που αν τα είχαμε επενδύσει στο περιβάλλον θα είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο περιβάλλον, αλλά και θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης