Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Barclays: Τι σημαίνει για την Κίνα μία μείωση παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Barclays: Τι σημαίνει για την Κίνα μία μείωση παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ
Ο αναλυτής της Barclays, Miswin Mahesh, δήλωσε ότι το Πεκίνο το συμφέρει περισσότερο να μην προχωρήσει ο ΟΠΕΚ στη συμφωνία   
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυτή της Κίνας, παρουσιάζεται ιδιαιτέρως διχασμένη σε ότι αφορά την μείωση παραγωγής πετρελαίου που έχει προαναγγείλει ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Miswin Mahesh στο δίκτυο CNBC.
Συγκεκριμένα, ο Mahesh υποστήριξε ότι είναι περισσότερο προς το συμφέρον του Πεκίνου οι χώρες του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσουν τελικά σε συμφωνία, παρά των ιδιαίτερων συναλλαγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Από τη μία πλευρά, μία άνοδος των τιμών θα μπορούσε να τονώσει την εγχώρια πετρελαϊκή αγορά, η οποία δέχεται πλήγμα από την έλλειψη επενδύσεων, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας στηρίζεται και από το εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά τη μείωση παραγωγής ως ένα μη συμφέρον σενάριο.
Προκειμένου να καλύψει τον εφοδιασμό πετρελαίου, εν μέσω της εγχώριας επιβράδυνσης της παραγωγής, η Κίνα έχει επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές ορισμένων χωρών του ΟΠΕΚ, όπως το Εκουαδόρ, η Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Ιράν, προκειμένου να εξασφαλίσει μία σταθερή πηγή εισαγωγών για το μέλλον.
Αν και η Κίνα παράγει 4,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όσο η εγχώρια παραγωγή μειώνεται, τόσο πιο σημαντική θα είναι η εξάρτηση από τους εξωτερικούς πόρους, με μία ενδεχόμενη άνοδο των τιμών να αποτελεί ένα δυσμενές σενάριο.
Ωστόσο, ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Energy Capital Research Capital, Sean Levine, τόνισε ότι η Κίνα έχει μία πρόσθετη στρατηγική ώστε να εξασφαλίσει τον επαρκή πετρελαϊκό εφοδιασμό της και να μη ζημιωθεί από ενδεχόμενες υψηλές τιμές.
Όπως ανέφερε ο Levine, τα στοιχεία της Κίνας έδειξαν ότι τα αποθέματα της Κίνας ανέρχονται σε 600 εκατ. βαρέλια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κυρίως λόγω της εκτίναξης των εισαγωγών, αλλά και λόγω της μειωμένης ζήτησης.
"Εάν οι τιμές αυξηθούν, λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, η Κίνα δε θα πληρώσει το ακριβότερο πετρέλαιο, και ούτε θα χρειαστεί να το κάνει, καθώς θα έχει ήδη όσα αποθέματα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει", υπογραμμίζει ο Levine, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα εκμεταλλεύθηκε πλήρως την "πανωλεθρία στις τιμές του αργού".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης