Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συνάντηση Τσακαλώτου - Dijssebloem σήμερα 19/2 στις Βρυξέλλες - Ευθύνες σε ΔΝΤ και Schaueble για την καθυστέρηση της αξιολόγησης επιρρίπτει ο Τσακαλώτος

Συνάντηση Τσακαλώτου - Dijssebloem σήμερα 19/2 στις Βρυξέλλες - Ευθύνες σε ΔΝΤ και Schaueble για την καθυστέρηση της αξιολόγησης επιρρίπτει ο Τσακαλώτος
Νέα έκθεση ετοιμάζει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στην απαίτησή τους ότι η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Νέα προπαρασκευαστική συνάντηση πριν το Eurogroup της Δευτέρας 20/2/2017 αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Dijsselbloem (Γερούν Ντάισελμπλουμ).
Και η νέα έκτακτη συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών σε μια προσπάθεια όχι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ( σ.σ. μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να γίνει αυτό) αλλά μήπως ανοίξει ο δρόμος και οι δανειστές βγάλουν εισιτήριο επιστροφής για την Αθήνα.
Η συνάντηση αυτή  που όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές θα πραγματοποιηθεί αύριο 19/2/2017 στις Βρυξέλλες - μία ημέρα πριν το Eurogroup - γίνεται στην σκιά των σεναρίων τα οποία κάνουν λόγο ότι δύο ισχυρές κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ τα  βρήκαν μεταξύ τους και έτσι το Ταμείο θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο 5 δισ. ευρώ.
Όπως έλεγαν και χθες  πηγές του Ταμείου «οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και τίποτα δεν έχει αλλάξει».
Κατόπιν τούτων μόνο με θαύμα και ίσως με λιγότερα μέτρα από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές και αποτελεί το τελευταίο σενάριο αυτού του σίριαλ - θα κλείσει πλέον η δεύτερη αξιολόγηση.
Στην Σύνοδο της Δευτέρας η Ελλάδα είναι τρίτο θέμα σε αυτή την ατζέντα ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο σε αυτό το Συμβούλιο να μην «κλειδώσει» ούτε καν η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Η διαπραγμάτευση κινείται πλέον σε τεντωμένο σχοινί αφού και οι δύο πλευρές είναι αδύνατον να βρουν πλέον κοινό σημείο αναφοράς.
Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης στους τέσσερις θεσμούς υποστηρίζοντας ότι οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. το πλεόνασμα άνω του 2% - 2,3% θα ανακοινώσει η Eurostat τον Απρίλιο) δεν αφήνουν περιθώρια για νέα μέτρα.      
Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στην απαίτησή τους ότι η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επίσης, θεωρούν ότι το σκόντο του 1 δισ. που έκαναν στα μέτρα από 4,6 δισ. σε 3,6 δισ. είναι αρκετό και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την επόμενη κίνηση.


Βέβαια αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χαμηλώσει κάτω από το 2% του ΑΕΠ ο πήχης των συνολικών προληπτικών μέτρων.
Αυτό θα γίνει με την νέα έκθεση του ΔΝΤ στην οποία θα περιλαμβάνονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία μετά τις σημαντικές διαφορές που έχουν προκύψει σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αγκάθια αυτής της αξιολόγησης και δη τα εργασιακά μετά την διάσταση που πήρε το δημοσιονομικό αυτά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχουν σχεδόν κλείσει ακόμη και το ευαίσθητο θέμα των ομαδικών απολύσεων το οποίο δεν θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις. (Πηγή:Bankingnews)

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου

Στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schauble, που "παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος", επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Στο ερώτημα κατά πόσο η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε νέες απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση.
Ήδη από το φθινόπωρο, το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα!
Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης