Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Wood: Καλύτερες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση νίκης Clinton

Wood: Καλύτερες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση νίκης Clinton
Πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στα δύο σενάρια των αμερικανικών εκλογών για την Ελλάδα
Την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό τα σενάρια αφενός της επικράτησης της H. Clinton στην προεδρία των ΗΠΑ και αφετέρου της ανάδειξης του D. Trump, εξετάζει η Wood, η οποία επισημαίνει εξ αρχής ότι η ελληνική "ανάκαμψη" ξεπέρασε τις προσδοκίες του τρέχοντος έτους, χάρη στα πιο ανθεκτικά από ό, τι αναμενόταν επίπεδα εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και της κατανάλωσης.
Στην σημερινή 18σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο " Evaluating the coming political risks" (αξιολογώντας τους επερχόμενους πολιτικούς κινδύνους), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood εκτιμά ότι υπό το σενάριο μιας νίκης Clinton, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει φέτος ύφεση 0,1%, ενώ για το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5%.
Για το 2018, η Wood εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9%.
Η ουσία του προβλήματος είναι η εξής, κατά την άποψη της Wood: Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις "ροκανίζουν" τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα έχουν μείνει σε αρνητικό έδαφος, ή ελάχιστα σε θετικό μέχρι στιγμής στο σύνολό τους.
Αυτή η ισορροπία δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, και περιορίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να επενδύσει και να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε πολύ μικρές βελτιώσεις στην επένδυση, εξαιτίας των θετικών επιπτώσεων στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και της αργής ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα.
Πρόσθετα μέτρα λιτότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2018, ώστε να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις δαπάνες, αλλά θα εμποδίζει τη μικρή βελτίωση στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Wood.
Επίσης, οι αναλυτές της Wood, υποθέτουν ότι, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, θα δοθεί στην Ελλάδα μια μικρή "ανάπαυλα" στη λιτότητα, ενώ ακόμη με μια μικρή δημοσιονομική διολίσθηση δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα.
Στο σενάριο της επικράτησης Trump, η Wood αναμένει ότι η διαδικασία του risk off θα καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θα καθυστερήσει και την ανάκαμψη της κατανάλωσης.
Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει μέτριες εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο (και τη Ρωσία), αλλά ουσιαστικά εκτίθεται μέσω τουριστικών εισπράξεων.
Οι Βρετανοί τουρίστες καλύπτουν το 10% των συνολικών επισκέψεων (14,3% των εσόδων το 2015 έναντι 3% των Ρώσων), με την αδύναμη λίρα να μπορεί να επηρεάσει τις εισροές από τον τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πιθανό να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και την αργή ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Η δημοσιονομική εκτέλεση υπήρξε ισχυρή φέτος, και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο υψηλότερο από τις προσδοκίες χάρη στην τόσο υψηλά έσοδα και τον περιορισμό των δαπανών.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι όροι διάσωσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ειδικά καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη (προβλέψεις ΕΕ) φαίνονται πολύ φιλόδοξες.
Η Wood διατηρεί την άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ και θα εκτελεί το πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Επίσης δεν διαβλέπει πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον όχι πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέλιξη που μπορεί να συμβεί την επόμενη άνοιξη.
Τέλος, η Wood εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Πηγή www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης