Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Νέο σενάριο για αξιολόγηση τον Απρίλιο και QE τον Οκτώβριο με 4ο μνημόνιο

Νέο σενάριο για αξιολόγηση τον Απρίλιο και QE τον Οκτώβριο με 4ο μνημόνιο
Φαίνεται ότι όλες οι πλευρές επεξεργάζονται την επόμενη ημέρα της Ελλάδος, δηλαδή τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης.
Ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί καταλυτικής σημασίας για την πορεία της ρημαγμένης Ελλάδος η οποία βολοδέρνει μεταξύ Grexit και αποτυχίας φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι θεσμοί.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους εκπροσώπους της Commission που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.gr, φαίνεται ότι όλες οι πλευρές επεξεργάζονται την επόμενη ημέρα της Ελλάδος, δηλαδή τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης.
«Για την ώρα έχουμε κολλήσει στην αξιολόγηση αλλά το βασικό πρόβλημα που αρχίζει να προβληματίζει πολύ σοβαρά πλέον είναι τι θα γίνει όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο τον Ιούνιο του 2018 και θα αυτοχρηματοδοτείται μέσω των αγορών και θα είναι ανεξάρτητη και αυτάρκης οικονομικά;
Όχι σε καμία περίπτωση.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στις αγορές μετά από 7 χρόνια μνημονίων είναι αδύνατο, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την ανάγκη ενός 4ου μνημονίου το οποίο ίσως πρέπει να έχει και νέα χρηματοδότηση τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες.
Ας δούμε όμως χρονικά τα δεδομένα.

Αξιολόγηση ίσως Απρίλιο του 2017 μαζί με ΔΝΤ

Η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 δεν μπορεί να κλείσει αυτό είναι απόλυτα αντιληπτό από όλους, ενώ δεν είναι πιθανό ούτε ένα υποτυπώδες προσύμφωνο.
Η αξιολόγηση ίσως κλείσει τον Μάρτιο αν και είναι πιθανότερο να κλείσει τον Απρίλιο του 2017.
Τα σενάρια για 10 Μαρτίου σε έκτακτο Eurogroup ή 20 Μαρτίου στο τακτικό Eurogroup είναι αισιόδοξα όσο δεν ξεκαθαρίζει τον ρόλο του το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα επαναξιολογήσει την οικονομία της Ελλάδος Απρίλιο 2017.
Γερμανία, Ολλανδία και πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων δηλώνουν ότι είναι απαράβατος όρος να κλείσει η αξιολόγηση με συμμετοχή του ΔΝΤ.
Επειδή το ΔΝΤ θα ξεκαθαρίσει την στάση του Απρίλιο του 2017 είναι πολύ πιθανό η ελληνική αξιολόγηση να κλείσει Απρίλιο 2017.

Ποσοτική χαλάρωση ίσως Οκτώβριο 2017

Ως προς την ποσοτική χαλάρωση 9 Μαρτίου δεν υπάρχει.
Είναι αδύνατη και η ημερομηνία 27 Απριλίου ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες για 8 Ιουνίου 2017.
Το νέο σενάριο που έχει ανεπίσημα συζητηθεί είναι η 26 Οκτωβρίου του 2017, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι γερμανικές εκλογές.
Συν τοις άλλος η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί τέλη 2017 αλλά και να μεταφερθεί το 2018 οπότε εάν όλα εξελιχθούν καλά για την Ελλάδα το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης να έρθει Οκτώβριο του 2017.
Όμως το βασικό ζήτημα της Ελλάδος δεν είναι η ποσοτική χαλάρωση, αυτός είναι ένας μύθος.
Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.
Π.χ. το ΔΝΤ και ο ESM θα αισθάνονται άνετα εάν ξέρουν ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο μετά τον Ιούνιο του 2018;
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2018.
Όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο με ένα συνδυασμό εξόδου στις αγορές το 2018.
Δηλαδή να υπάρξει ένα μικρό χρηματοδοτικό πλάνο ίσως 20 δισεκ. και να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ώστε η Ελλάδα να μπορεί να βγαίνει στις αγορές… και να αντλεί κεφάλαια.

Νέο 4ο μνημόνιο με 20 δισ. νέα κεφάλαια και έξοδο στις αγορές το 2018

Επειδή υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια στα stress tests του 2018 και επειδή δεν μπορεί λόγω τραπεζών να κυλήσει στον βούρκο της χρεοκοπίας χρειάζεται ένας μηχανισμός προστασίας.
Το 4ο μνημόνιο παρά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις – ότι οι ΕΕ δεν ξαναδανείζει την Ελλάδα – πρέπει να έχει και κεφάλαια περί τα 20 δισεκ. – και ταυτόχρονα να υπάρχει ένας ισχυρός μηχανισμός ώστε η Ελλάδα ν μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται.
Προφανώς η ΕΚΤ και ο ESM θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο.
Έως τότε θα έχουν ανακοινωθεί και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος, οπότε ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα από ότι τώρα.
Το Grexit ΔΕΝ υπάρχει στα σχέδια.
Μπορεί να επανέρχεται ως κίνδυνος αλλά Grexit ΔΕΝ υπάρχει στα σχέδια»

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης