Αναλύσεις

Lagarde: Το ΔΝΤ κάνει ό,τι καλύτερο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα

Lagarde: Το ΔΝΤ κάνει ό,τι καλύτερο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα
Η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να έχει διακριτική μεταχείριση
Κόκκινο έχει χτυπήσει για ακόμα μια φορά το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Τη στιγμή που αύριο (14/2/2017) το βράδυ εκπνέει η προθεσμία που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα για να απαντήσει στην πρόταση που της έκαναν οι δανειστές την Παρασκευή (10/2/2017) και ενώ οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν θέσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος, η επικεφαλής του Ταμείου δείχνει να μην διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω.
«Το ΔΝΤ κάνει ό,τι καλύτερο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει διακριτική μεταχείριση», δήλωσε η Christine Lagarde σύμφωνα με το Reuters.
Κι αυτό ενώ το Ταμείο επιμένει να ζητάει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, χαρακτηρίζοντας τες απολύτως αναγκαίες.
Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές της χώρας να εγγράψουν ζημίες - κάτι που αποτελεί και μείζον ζήτημα για του Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Lagarde απάντησε στην κριτική που δέχεται το Ταμείο για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας πως το ΔΝΤ προσπαθεί δραστικά να επιλύσει τις διαφωνίες, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια για «μανούβρες».
«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά αυτή η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο με συγκεκριμένους όρους και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, καθιστώντας σαφές πως το Ταμείο δε μπορεί να δώσει «καλύτερη συμφωνία σε μια χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα».
Όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε, «το Ταμείο οφείλει να εφαρμόζει τις ίδιες αρχές σε όλες τις περιπτώσεις, διότι δανείζει χρήματα της διεθνούς κοινότητας».
Αν και το ΔΝΤ έχει επιμείνει στο παρελθόν στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους, ίσως και με ονομαστικό κούρεμα αυτού, η Lagarde ανέφερε σήμερα πως η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι επιτεύξιμη χωρίς κούρεμα.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ενώ πρότειναν και ορισμένα νέα μέτρα», είπε συγκεκριμένα, ωστόσο επισήμανε πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά “κουρέματα”, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα εφαρμοστούν από την Ελλάδα».

Πηγή: www.bankingnews.    
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης