Αναλύσεις

Εκπνέει αύριο 14/2 το τελεσίγραφο των δανειστών - Την Τετάρτη 15/2 «κληρώνει» για την επιστροφή των θεσμών

Εκπνέει αύριο 14/2 το τελεσίγραφο των δανειστών - Την Τετάρτη 15/2 «κληρώνει» για την επιστροφή των θεσμών
Η πίεση που ασκούν οι θεσμοί για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 20ης Φεβρουαρίου είναι πλέον ασφυκτική.
Εκπνέει αύριο βράδυ 14 Φεβρουαρίου του 2017 το τελεσίγραφο των 48 ωρών που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση που της έγινε για τη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, πριν και μετά το 2018.
Η πίεση που ασκούν οι θεσμοί για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 20ης  Φεβρουαρίου είναι πλέον ασφυκτική με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει το νέο βαρύ «λογαριασμό» που έχουν ζητήσει οι 4 θεσμοί (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).       
Οι δανειστές έχοντας συγκροτηθεί σε ενιαία γραμμή πιέζουν για δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 5.000 ευρώ αλλά και για νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει από το 2018 και μετά το ελληνικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για μέτρα που φθάνουν συνολικά  στο 2% του ΑΕΠ ή στα 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το πρώτο κύμα που θα εκτείνεται ως το 2018 θα πρέπει να ψηφιστεί από τώρα. Με αυτό το «πακέτο» θα καλύπτεται και το δημοσιονομικό κενό του 2018 (400 - 450 εκατ. ευρώ) που παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μετά το 2019 θα υπάρξει δεύτερη δέσμη μέτρων το ύψος της οποίας -αν δεν αλλάξει στην πορεία- θα είναι αντίστοιχης με την πρώτη ήτοι άλλα 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε ανοικτή επικοινωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και με άλλα πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών σε μια προσπάθεια να «γεφυρωθεί» η διαφορά στα μέτρα που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Εφόσον η προσπάθεια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών εξελιχθεί ικανοποιητικά τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ενώ στα τέλη τη τρέχουσα εβδομάδας θα έρθουν και οι επικεφαλής.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο την κατάληξη σε μια πρώτη συμφωνία στο  Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στην ελληνική πλευρά η οποία καλείται υπό τις παρούσες συνθήκες να πάρει μία απόφαση που θα είναι η λιγότερη επιζήμια για την οικονομία και την χώρα: «Είναι το μη χείρον βέλτιστον η νέα λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί ή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επιδιώκει η Αθήνα;» διερωτάται αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης και του «σκληρού πόκερ» που διεξάγει η ελληνική  πλευρά.                 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ επικρατήσει σε αυτό το «μπα ντε φερ» και το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα εφαρμοσθεί από το 2018, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Επίσης  της ουσία θα χάσουν ένα μισθό ή σύνταξη αφού η επιβάρυνση θα είναι κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.
Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση δεν κλείσει την διαπραγμάτευση μπαίνει σε περιπέτειες  οι οποίες ξεκινούν από την απώλεια του εργαλείου της ποσοτικής χαλάρωσης και φθάνουν μέχρι και την χρεοκοπία αφού ο κίνδυνος η χώρα να μην μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ (ομόλογο Σαμαρά και δόσεις προς το ΔΝΤ) που έχει μέσα στο καλοκαίρι είναι ορατός από ποτέ.    

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αρχική δημοσίευση: 13/02/2017 09:24

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης