Αναλύσεις

Το μενού της συνάντησης Σκουρλέτη με θεσμούς σήμερα το απόγευμα

Το μενού της συνάντησης Σκουρλέτη με θεσμούς σήμερα το απόγευμα
Σε σχέση με τα ενεργειακά, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικές εκκρεμότητες
Σήμερα το απόγευμα ορίστηκε το “ραντεβού” του υπουργού ΠΕΝ, Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πρόοδο υλοποίησης των δεσμεύσεων στον ενεργειακό τομέα, αλλά και θέματα που αφορούν στο Κτηματολόγιο και στον κανονισμό για την κοστολόγηση-τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος.
Σε σχέση με τα ενεργειακά, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικές εκκρεμότητες, καθώς όλα τα σημαντικά ζητήματα έχουν δρομολογηθεί και περισσότερο θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία τους, στο πλαίσιο και των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Πηγές του ΥΠΕΝ έκαναν χθες λόγο για συζήτηση “ρουτίνας”, υπό την έννοια ότι σε αυτή την φάση δεν επίκειται κάποια “σκληρή” διαπραγμάτευση στον τομέα της ενέργειας, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές διαδικασίες, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν κυρίως τεχνικοοικονομικές παραμέτρους.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπρόσωποι των θεσμών ήγειραν και μάλιστα ως μείζονα άλλα ζητήματα, ενώ η πορεία των συμφωνηθέντων θεωρούταν, τουλάχιστον, ικανοποιητική.

ΔΕΠΑ-ΕΤΜΕΑΡ
Τα ζητήματα “αιχμής” της προηγούμενης φάσης διαπραγμάτευσης, δηλαδή η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ (gas release), στο πλαίσιο του “ανοίγματος” της αγοράς, καθώς και η διασφάλιση της εξάλειψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, που συνδέεται με το ΕΤΜΕΑΡ, ουσιαστικά “έκλεισαν” τις προηγούμενες ημέρες.
Την Δευτέρα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδέχτηκε την πρόταση της ΔΕΠΑ για την αύξηση των ποσοτήτων αερίου, που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, σταδιακά στο 20% (από 10% σήμερα) έως το 2020, καθώς και την τροποποίηση όρων για την δέσμευση δυναμικότητας στα σημεία εισόδου του ΕΣΦΑ.
Αναμένονται, επιπλέον, αποφάσεις για την διαδικασία διαχωρισμού των τριών εταιρειών Παροχής και Διανομής Αερίου (ΕΠΑ/ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) καθώς και της ΔΕΠΑ σε σχέση με την εμπορία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Επίσης, προ δεκαπενθημέρου το ΥΠΕΝ, με την κατάθεση τροπολογίας, διασφάλισε την κάλυψη του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, χωρίς να προχωρήσει σε νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών (μέσω ΕΤΜΕΑΡ), αλλά και χωρίς να υποστούν νέα περικοπή στις τιμές οι παραγωγοί ΑΠΕ, αναπροσαρμόζοντας για το 2017 τη νέα χρέωση που επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου για την ενέργεια (προμηθευτές). Παράλληλα, η απόφαση της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, αναμενόταν να εκδοθεί χθες, με σκοπό την εξάλειψη του λογιστικού χρέους του ειδικού λογαριασμού έως το τέλος του 2017.
Εξάλλου, στην κατεύθυνση αυτή την περασμένη Τρίτη το ΥΠΕΝ με απόφασή του προσδιόρισε στο 72% (έναντι 60%) το ποσοστό των εσόδων από πλειστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ως πόρο του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ -στο πλαίσιο της κατανομής έτους 2016.

Αγορά ηλεκτρισμού
Η σημερινή μέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένονται οι δεσμευτικές-οικονομικές προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που συνδέεται τόσο με την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής επιλογής για απόσχιση του Διαχειριστή από την ΔΕΗ, διατηρώντας τον δημόσιο έλεγχο, όσο και με τα μηνύματα που θα σταλούν γενικότερα στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση θα έχει προχωρήσει άλλο ένα στάδιο της διαδικασίας για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, και πλέον έπονται η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και του 51% στην εταιρεία συμμετοχών, που κατόπιν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη, 25/10 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, ιστορικά, και “τελευταία” για το 2016, δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων (λιγνιτικά/υδροηλεκτρικά) ηλεκτρικής ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ όπως έχει επικρατήσει να λέγεται) που απευθύνεται σε ιδιώτες προμηθευτές. Με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, πριν από λίγες μέρες, καθορίστηκε η προαναφερθείσα ημερομηνία, καθώς και η ετήσια ποσότητα, που θα ανέλθει σε 460 Μwh/h.
Στο μεταξύ, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την οργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς, ηλεκτρισμού με βάση μηχανισμούς -τέσσερις αγορές- στους οποίους θα στηριχθεί η λειτουργία του Μοντέλου Στόχου (EU Target Model) για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εφαρμογή του χάρτη πορείας με βάση το υπόδειγμα-στόχο της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συνιστά και υλοποίηση σχετικού προαπαιτούμενου, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο 2017.
Τέλος, επίκειται η νομοθεσία για την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, ζήτημα που εντάσσεται στην ευρύτερη αναμόρφωση του ρόλου των ανεξάρτητων – ρυθμιστικών Αρχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης