Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο η Σαουδική Αραβία, αλλάζει πορεία…

Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο η Σαουδική Αραβία, αλλάζει πορεία…
Το 2017 θα είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για την Σαουδική Αραβία, καθώς καλείται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πετρελαϊκή κρίση.
Εκτενές αφιέρωμα στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Blommberg, διαπιστώνοντας πως η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο «αλλάζει πλέον την πορεία της»…
Όπως σχολιάζεται, το 2017 θα είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για την Σαουδική Αραβία, καθώς καλείται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πετρελαϊκή κρίση.
Η αρχή έγινε από τη Συνοδό του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) στο Αλγέρι, όπου και συμφωνήθηκε η μείωση της παραγωγής κατά 750.0000 ημερησίως, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η υπερπροσφορά και να αυξηθούν οι τιμές στην αγορά, κάτι που ωστόσο θα οριστικοποιηθεί στη Βιέννη, στις 30 Νοεμβρίου.
Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί επίσης και το τέλος της μέχρι πρότινος ελεύθερης παρέμβασης του κράτους στην πετρελαϊκή αγορά.
Ενδεικτικά, αν και όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ απαιτούσαν εδώ και δύο χρόνια μείωση της προσφοράς «μαύρου χρυσού», η Σ. Αραβία αύξανε ολοένα την παραγωγή, μη λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική θέση στην οποία είχε φέρει τους υπόλοιπους.
Αποτέλεσμα;
Μάλιστα, η μέση ημερήσια παραγωγή της έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο 2016, στα 10,7 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα που έφερε όμως η στρατηγική της, την ανάγκασαν, όπως προαναφέρθηκε να αλλάξει πορεία.
Αιτία στάθηκε το έλλειμμα – μαμούθ ύψους 98 δισ. δολ. που παρουσίασε στον προϋπολογισμό της το 2015, το οποίο οδήγησε σε μία σειρά από περικοπές κρατικών δαπανών αλλά και στάση πληρωμών.
Επίσης, εκτός από τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας κάτω από 1% το 2016, το κράτος δανείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από τις αγορές, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 17,5 δισ. δολ…



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης