Αναλύσεις

Aφορολόγητο 5.000 ευρώ - Πέρασε η γραμμή ΔΝΤ για να επιστρέψουν οι δανειστές

Aφορολόγητο 5.000 ευρώ - Πέρασε η γραμμή ΔΝΤ για να επιστρέψουν οι δανειστές
Και οι ομαδικές απολύσεις στο τραπέζι
Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στην πρόταση των θεσμών στη νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου,σύμφωνα με το Bankingnews.gr
Ισχυρές πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη μείωση του αφορολογήτου ποσού στα επίπεδα των 5.000 ευρώ άσκησαν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ προκειμένου οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την δεύτερη αξιολόγηση.
Ήδη οι πιέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην κυβέρνηση η οποία φοβάται ότι αν συμφωνήσει με αυτή την πρόταση ενδεχομένως να ανοίξει την όρεξη των δανειστών για περισσότερα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν επί ελληνικού εδάφους.
 Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στην πρόταση των θεσμών στη νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Επίτροπο Μοσκοβισί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
Το αφορολόγητο μαζί με τις νέες περικοπές που ζητούνται για τις συντάξεις εντάσσονται μέσα στο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επιβάλλει σε δύο δόσεις -πριν (!) και μετά το 2018 - η Αθήνα.
Το πρώτο κύμα των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα σαρώσει τα νοικοκυριά θα είναι εμπροσθοβαρές και αφορά την περίοδο ώς το 2018.
Με αυτό το «πακέτο» θα καλύπτεται και το δημοσιονομικό κενό του 2018 (400 - 450 εκατ. ευρώ) που παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μετά το 2019 θα υπάρξει δεύτερο κύμα μέτρων το ύψος του οποίου - αν δεν αλλάξει στην πορεία- θα είναι αντίστοιχο με το πρώτο ήτοι άλλα 1,8 δισ. ευρώ.

Eπίσης τέθηκε και το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών οι οποίοι στις 10/2/2017 στις Βρυξέλλες κατέβηκαν σε κοινή γραμμή για παρεμβάσεις έως το 2% του ΑΕΠ αντί για 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) που ζητά το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα ή θα επιμείνει σε μια πολιτική απόφαση με τον κίνδυνο η αξιολόγηση να μην κλείσει ποτέ και η χώρα να μην μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ (ομόλογο Σαμαρά και δόσεις προς το ΔΝΤ) που έχει μέσα στο καλοκαίρι.
Βέβαια μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στο εσωτερικό της Ελλάδας η απαίτηση των δανειστών για προληπτική ψήφιση αυτών των μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμφωνεί με τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το μήνυμα που έχει στείλει εντός και εκτός τειχών είναι ότι δεν θα το κάνει.

Εκεί ακριβώς είναι και το «αγκάθι» που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Από την άλλη, το «τυράκι» των Ευρωπαίων γι' αυτά τα μέτρα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η πρόταση των δανειστών για τη διασφάλιση των στόχων στα πλεονάσματα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις έκτακτες επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου για την ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στη συνάντηση μετείχαν οι επικεφαλής του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EuroWorking Group Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ ο Πολ Τόμσεν και τα δύο στελέχη του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης