Αναλύσεις

Lagarde: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό

Lagarde: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό
Μπορεί στις ελληνικές αρχές να μην άρεσαν κάποια από τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, εντούτοις το Ταμείο αναγνώρισε τις δημοσιονομικές προσπάθειες και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει η χώρα, ανέφερε η Lagarde
Η Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπεραμύνθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο από την Ελλάδα στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως αναγκαίες».
Η Lagarde συμμετείχε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας και εκεί της τέθηκαν ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
Η ίδια επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης στον φόρο εισοδήματος, κάτι που συνεπάγεται μείωση του αφορολόγητου ορίου, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν το βάρος της φορολογίας».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας πως είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του, επαναλαμβάνοντας πως αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση στοχευμένες πολιτικέ δράσεις υπέρ των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, αν και αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και ορισμένη πρόοδο στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και ενθάρρυνε την ολοκλήρωσή τους.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητες για να απελευθερωθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η Lagarde.
Στη τελευταία έκθεση για την οικονομία στην Ελλάδα το Ταμείο προσπάθησε να είναι «αδίστακτα ειλικρινές», επισήμανε η Lagarde, καθώς στόχος ήταν να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η όποια πρόοδος έχει καταγραφεί.
Η Lagarde υποστήριξε, δε, πως όταν το ΔΝΤ εκδίδει μια έκθεση όπως αυτήν της Ελλάδας, συμβάλλει στη διαφάνεια.
Όπως ανέφερε, μπορεί στις ελληνικές αρχές να μην άρεσαν κάποια από τα στοιχεία της έκθεσης, εντούτοις το Ταμείο αναγνώρισε τις δημοσιονομικές προσπάθειες και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει η χώρα.
Επιπροσθέτως, έπειτα από σχετική ερώτηση, η Lagarde υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία για τα μακροοικονομικά μεγέθη της, κάνοντας, ουσιαστικά, λόγο για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της εφαρμογής των κοινώς προσδιορισμένων κανόνων για τον υπολογισμό των μεγεθών.
Όπως είπε, η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση χρέους το 2010
«Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης