Αναλύσεις

Αφορολόγητο 7.200 ευρώ και πλεονάσματα 3% έως το 2023 η πρόταση της κυβέρνησης στο EWG

Αφορολόγητο 7.200 ευρώ και πλεονάσματα 3% έως το 2023 η πρόταση της κυβέρνησης στο EWG
Τι περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς
Οριστικοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση η τελική πρόταση για τα μέτρα μετά το 2018 την οποία θα παρουσιάσει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Euro Working Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Τα βασικά σημεία αυτής της πρότασης θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο παρουσία του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση σε αυτή έχει η νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο, που σήμερα διαμορφώνεται στα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.
Η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 7.200 αλλά όχι δραστικό «κούρεμα» στο ύψος  των 6.000 ευρώ, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
Το αφορολόγητο είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αλλά και μια πιο σαφή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - η εφαρμογή των οποίων έχει μετατεθεί για το 2018 και πιθανότατα με την λήξη του τρίτου μνημονίου όπου η Ελλάδα θα δοκιμάσει την τύχη της στις διεθνείς αγορές.

Σε ότι αφορά στους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής  που θα εκτείνεται ως το 2021,θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2018 - 2021) αυτοί μάλλον θα παραμείνουν ασφυκτικοί.
Η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικά αντί  3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα 3% του ΑΕΠ για 5 έτη, έως το 2023 δηλαδή.

Σημαντική θέση στην ελληνική πρόταση έχει και ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης  ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων.
Ο τελευταίος θα μπαίνει σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία το 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
Σε περίπτωση που η Eurostat επιβεβαιώσει υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων τότε η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα το ποσό της υπεραπόδοσης να το κατευθύνει για μειώσεις φόρων ή για άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Αναλυτικότερα, η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει:

1.Μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 7.200 ευρώ από 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα που σημαίνει ότι έκπτωση φόρου υποχωρεί από τα 2.100 στα 1.600 ευρώ ενώ οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνουν κατά 990 εκατ. ευρώ.

2. Πρωτογενή πλεονάσματα 3% έως το 2023.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών είχαν εξετάσει και ένα σενάριο για πλεόνασμα 2% έως το 2025.

3. Διευρυμένος «κόφτης» ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ( όπως περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν)

4. Εφαρμογή «αντίστροφου κόφτη» με την υπεραπόδοση από τα έσοδα να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης