Αναλύσεις

Έτοιμη για συμβιβασμό η κυβέρνηση - Χωρίς συνολική συμφωνία «καταρρέει» η έξοδος στις αγορές

Έτοιμη για συμβιβασμό η κυβέρνηση - Χωρίς συνολική συμφωνία «καταρρέει» η έξοδος στις αγορές
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει τάχιστα σε συμφωνία
Το «μείγμα» μέτρων και δεσμεύσεων που επεξεργάζονται εταίροι και δανειστές και θα συνιστά τον «καμβά» της «συμβιβαστικής πρότασης» για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζει κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα για έναν ακόμα «επώδυνο συμβιβασμό».
Παρά το σοβαρό πολιτικό κόστος που αναμένεται να υποστεί η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις νέες υποχωρήσεις, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει τάχιστα σε συμφωνία αποφεύγοντας «ρήξεις» και άλλες «καθυστερήσεις» και αποκλείοντας κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Κάτι τέτοιο θα έβαζε την ελληνική οικονομία σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες και θα τίναζε το πρόγραμμα στον αέρα.
«Επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση επιζητά πλέον «μια συμφωνία η οποία θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ήδη ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις προθέσεις του το μεικτό κυβερνητικό και κομματικό όργανο, την Πολιτική Γραμματεία, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της οποίας αφού τοποθετηθούν, θα κληθούν να εγκρίνουν τις επιλογές και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία επανέλαβε ότι στόχος είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να έχει κοινωνική κατεύθυνση, ώστε να παραχθεί βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα στα εργασιακά, στην υγεία, στην παιδεία και εν γένει στην κοινωνική πολιτική.
Μάλιστα γνωρίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα προκαλέσει νέα κοινωνική δυσαρέσκεια και αντιδράσεις ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα επανεκκινήσει τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση επιχειρώντας να στρέψει αλλού τα «φώτα» της πολιτικής επικαιρότητας.

«Δημιουργική ασάφεια» στις «κόκκινες γραμμές» - τα πολιτικά «όρια» τις κυβέρνησης

Όσο για το ποιές είναι οι «κόκκινες γραμμές» και το πού οριοθετούνται τα όρια «πολιτικής αντοχής» της κυβέρνησης το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, να δεσμευθεί για συγκριμένα μέτρα και «αριθμούς» και εν τέλει να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες που ενδέχεται να «ισοπεδωθούν» από τις απαιτήσεις των δανειστών.
Και ενώ στην κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα των «πρωτοβουλιών» που λαμβάνονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει η αξιολόγηση, τα μηνύματα από εταίρους και δανειστές είναι τουλάχιστον αντιφατικά και μάλλον «συσκοτίζουν» παρά «φωτίζουν» την ήδη «ομιχλώδη» και περίπλοκη κατάσταση.
Όλα πάντως δείχνουν ότι η «φόρμουλα» στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Θεσμοί θα περιλαμβάνει μείγμα νέων και επώδυνων μέτρων οριακά «διαχειρίσιμων» σε πολιτικό επίπεδο από την κυβερνητική πλειοψηφία (η οποία θα «δοκιμαστεί») και σίγουρα στα «όρια» των κοινωνικών αντοχών.
Από τη μία οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και η επιμονή του σε νέες οριζόντιες περικοπές και μέτρα «βίαιης» δημοσιονομικής προσαρμογής όπως περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις και από την άλλη οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισεμπλούμ που απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και διαφωνεί με την έκθεση του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ξεπερασμένη, περιπλέκουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που φαίνεται πως απαιτούν ακόμα περισσότερο χρόνο με την Αθήνα να είναι η μοναδική πλευρά που πιέζεται χρονικά και οικονομικά.
Με αυτά τα δεδομένα η κεντρική, πλέον, επιδίωξη της κυβέρνησης εστιάζεται σε πρώτη φάση στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του Μαρτίου με όλες τις προβλέψεις, ωστόσο, να συγκλίνουν πως η ευκαιρία αυτή έχει ήδη χαθεί.

Η πρωτοβουλία Γιούνκερ, ο «τεμαχισμός» της αξιολόγησης και το «μήνυμα» Ντράγκι.

Με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι «τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται» καθώς «η β` αξιολόγηση αφορά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία μέχρι το 2018» η κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο συμβιβασμού που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο, η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «όταν τεθεί αυτή η συνολική πρόταση υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, από τη δική μας μεριά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις».
Όμως ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να «ξεκλειδώσει το σεντούκι» της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα.
Ζητά να έχει κλείσει η β' αξιολόγηση, να υπάρχει οριστική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος στην οποία να συμφωνούν όλες οι πλευρές, και να έχει προχωρήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις όπως επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε το Δ.Σ. της ΕΚΤ να ανάψει πράσινο φώς για την ένταξη της Ελλάδας στο Q.E..

Χωρίς συνολική συμφωνία «καταρρέει» η έξοδος στις αγορές στο τέλος του 2017

Πάντως οποιαδήποτε άλλη, «μεσοβέζικη», λύση, όπως κάποιου είδους «συμφωνία γέφυρα» μέχρι να καταλήξει το ΔΝΤ με ποια μορφή και ιδιότητα θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή τεμαχισμός της αξιολόγησης με μετρά μέχρι το 2018 και μετάθεση για αργότερα της συμφωνίας για τα μέτρα που θα αφορούν στην περίοδο αμέσως μετά το 2018, θα καθιστούσε απαγορευτική την έξοδο στις αγορές στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Με το κυβερνητικό «true story» να ξεκινά από την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση το πρώτο τρίμηνο του 2017 για να καταλήξει σε στοχευμένες εξόδους στις διεθνείς αγορές χρήματος για δανεισμό στο τέλος του χρόνου οποιαδήποτε λύση που δεν θα είναι συνολική δεν θα καθιστά το ελληνικό πρόγραμμα ασφαλές και αξιόπιστο.
Ως εκ τούτου οι αγορές χρήματος θα παραμείνουν δύσπιστες και δεν θα δείξουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουν σε δανεισμό με ένα λογικό επιτόκιο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης