Αναλύσεις

Citigroup: Τα τρία ερωτήματα που δεν απάντησε το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Citigroup: Τα τρία ερωτήματα που δεν απάντησε το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Μειώνεται η διαπραγματευτική ισχύ της Γερμανίας μετά το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν παρείχε καμία ρητή υπόδειξη ως προς τι προτίθεται να κάνει για το ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό διαπιστώνει η Citigroup στο σημερινό της σχόλιο για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έμειναν αναπάντητα τρία βασικά ερωτήματα:
(i) Προτίθεται να συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας;
(ii) Θα διατηρήσει τον ισχύον εποπτικό ρόλο;
(iii) θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα συνολικά;
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citigroup, η έκθεση δείχνει σαφώς ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην συμφωνεί με τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και εξακολουθεί να βλέπει τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ως προϋπόθεση για να καταστούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βιώσιμα και πάλι.
Οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους είναι πολύ απίθανο να συμφωνηθεί πριν από τις ερχόμενες γερμανικές εκλογές, και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τρέχον πρόγραμμα να λήξει το καλοκαίρι του 2018.
Μάλιστα, η Citigroup εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στις «πλάγιες γραμμές» και θα διατηρήσει τον εποπτικό του ρόλο μέχρις ότου είναι διαθέσιμη περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Την ίδια ώρα, η Citigroup σχολιάζει και την απάντηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής στο ερώτημα εάν σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα επιβάλλεται νομικά μια νέα απόφαση από την Bundestag.
Ειδικότερα, σε γνωμάτευσή της η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του κοινοβουλίου, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble που υποστηρίζει το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εξακολουθήσει να αγνοεί τις συμβουλές και να πιέσει για μια δύσκολη ψηφοφορία στην Bundestag για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει.
Αλλά το γεγονός ότι δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να το πράξει μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ελλάδα.
Μάλιστα, η Citigroup, εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα με μόνο ένα εποπτικό ρόλο, ενώ η Γερμανία δεν θα κάνει καμία πιο αποφασιστική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης