Αναζήτηση


Commodities are powered by Investing.com

07/02/2017 12:48

Societe Generale: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει - Στο +1,2% η ανάπτυξη το 2017, στο +1,5% το 2018

Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2017
Η ελληνική οικονομία κατέγραψε την πρώτη ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ από το 2010 στο 3ο τρίμηνο του 2016 (+1,2% σε ετήσια βάση), κυρίως χάρη στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, αλλά και την ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών, μετά από μια βαθιά πτώση κατά το 3ο τρίμηνο του 2015.
Αυτό διαπιστώνει στην τελευταία ανάλυσή της η Societe Generale, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, στο οποίο όμως τονίζει ότι οι καθαρές εξαγωγές συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αποκτήσει περαιτέρω έδαφος στα επόμενα χρόνια: +1,2% σε ετήσια βάση το 2017 και +1,5% το 2018.
Ωστόσο, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των άκρως αρνητικών δημογραφικών στοιχείων σε συνδυασμό με την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει άθικτο, αναφέρει η Societe Generale.Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάιο του 2016, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ωστόσο, η αύξηση έκτοτε έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα.
Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών ανακτάται επίσης αργά αλλά παραμένει κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς ήταν μεταξύ των βασικών θετικών παραγόντων.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2017, καθώς οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων είναι πιθανό να χαλαρώσουν φέτος και οι προοπτικές του πληθωρισμού θα παραμείνουν αδύναμες.Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει ανακάμψει σημαντικά από την κρίση χρέους, αλλά παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της κρίσης.
Οι επιχειρηματικοί τομείς θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν νωρίτερα από την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως, τα κανονιστικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών παραμένουν σημαντικά υψηλότερα στην Ελλάδα από το μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ.
www.worldenergynews.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.