Αναλύσεις

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση ο διαγωνισμός για τους πρώτους 200.000 «έξυπνους» μετρητές

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση ο διαγωνισμός για τους πρώτους 200.000 «έξυπνους» μετρητές
Σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του μεγάλου έργου αντικατάστασης του συνόλου των μετρητών ρεύματος της χώρας από κοινοτικά κονδύλια ύψους 1 δις. ευρώ
Τον Ιούλιο του 2014 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον ΔΕΔΔΗΕ η προκήρυξη του διαγωνισμού για το πιλοτικό έργο της εγκατάστασης 200.000 έξυπνων μετρητών.
Σήμερα δυόμιση χρόνια μετά την προκήρυξη, το σίριαλ του διαγωνισμού συνεχίζεται, με ένα ακόμη επεισόδιο να βρίσκεται σε εξέλιξη αφού ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλει η μια από τις δυο κοινοπραξίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Η απόφαση αναμενόταν χθες (30/1), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, προκαλώντας μια ακόμη καθυστέρηση στην εξέλιξη μια υπόθεσης, από την οποία εξαρτάται και ο επόμενος διαγωνισμός για την αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.  
Η ανάληψη του πιλοτικού έργου της εγκατάστασης 200.000 έξυπνων μετρητών αποτελεί πρόκριμα σε ότι αφορά την τεχνολογία που θα επιλεγεί, για τον διαγωνισμό που αναμένεται να ακολουθήσει και θα αφορά την αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κοινοπραξιών που διεκδικούν το πιλοτικό έργο είναι τόσο σκληρή.
Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η απόρριψη από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ της προδικαστικής προσφυγής της κοινοπραξίας ΟΤΕ –Intrakat - Intarsoft International κατά του διαγωνισμού και συγκεκριμένα κατά του πρακτικού της οικονομικής του αξιολόγησης.

Στα 46 εκατ. ευρώ η προσφορά της μειοδότριας εταιρίας

Ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός και μειοδότρια έχει ανακηρυχθεί η Intracom Telecom που είχε προσφέρει 46 εκατ. ευρώ έναντι 62 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας ΟΤΕ – Intrakat - Intarsoft International.
Έτσι η κοινοπραξία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ, κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ να ανακηρύξει μειοδότρια την Intracom Telecom.
Εφόσον η απόφαση του ΣΤΕ είναι απορριπτική, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της Intracom Telecom σε ανάδοχο του έργου και μόλις πάρει έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπογράψει την σύμβαση υλοποίησης του.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν το ΣτΕ κάνει δεκτή την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η κοινοπραξία ΟΤΕ –Intrakat - Intarsoft International κατά της εγκυρότητας του πιλοτικού διαγωνισμού, τότε ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε ακύρωση και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί.
Αυτό θα σημάνει νέα καθυστέρηση και για τον μεγάλο διαγωνισμό των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, ο οποίος σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του μεγάλου διαγωνισμού εξαρτάται η χρηματοδότηση του έργου ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης