Αναλύσεις

Societe Generale: Σε oversold επίπεδα η στερλίνα - Θα φθάσει στα 1,25 δολ. σε 6 μήνες

Societe Generale: Σε oversold επίπεδα η στερλίνα - Θα φθάσει στα 1,25 δολ. σε 6 μήνες
Οι κίνδυνοι για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από το 2019 και είναι αδύνατον να ποσοτικοποιηθούν σε αυτό το στάδιο
Σε υπερπουλημένα (oversold) επίπεδα βρίσκεται σύμφωνα με τη Societe Generale η στερλίνα, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η βρετανική οικονομία θα βρεθεί υπό πίεση, όσο θα μεθοδεύεται η έξοδος της χώρας από την ΕE.
Στο άμεσο απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για Brexit, η στερλίνα σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου.
Με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να επιμένει ότι το «Brexit σημαίνει Brexit» και τους Ευρωπαίους ομολόγους της να τηρούν μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις, το νόμισμα έχει ολισθήσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Η Societe Generale εκτιμά μάλιστα, ότι η πίεση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για σημαντικές αποφάσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Ωστόσο, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, πιστεύουν ότι η στερλίνα είναι τώρα oversold, ενώ σε πραγματικούς όρους συναλλαγματικής ισοτιμίας, πλησιάζει στα χαμηλά της οικονομικής κρίσης, στα οποία είχε βρεθεί το 1ο τρίμηνο του 2009.
Σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η λίρα βρίσκεται κατά 20% χαμηλότερα από τη δίκαιη αξία της - επίπεδα που δεν έχει αυτό την υποτίμηση του 1985.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (5,8% του ΑΕΠ) ήταν ένα θέμα ανησυχίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσελκύσει εισροές κεφαλαίων για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής του.
Ενώ η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση - δηλαδή το απόθεμα των ξένων περιουσιακών στοιχείων μείον των ξένων υποχρεώσεων της - έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας το σωρευτικό τρέχον έλλειμμα ισοζυγίου.
Με βάση την ανάλυση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου το ένα τρίτο είναι επενδυμένο σε μετοχικό κεφάλαιο και όχι σε δάνεια ή ομόλογα για τα οποία η εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί υποχρέωση. Επιπλέον, το 90% των ξένων περιουσιακών στοιχείων (NIIP) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εκφρασμένα σε ξένα νομίσματα έναντι μόλις 60% των υποχρεώσεών του.
Επομένως, κάθε πτώση της στερλίνας θα βελτιώσει τις NIIP.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι για τη χώρα.
Οι μεγαλύτεροι είναι γύρω από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το κατά πόσον η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβαση της στην ενιαία αγορά.
Αν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, η δυνητική ανάπτυξη θα ήταν σίγουρα χαμηλότερη και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) είναι πιθανό να παγώσουν, εξελίξεις που σίγουρα θα ασκήσουν πιέσεις στη στερλίνα.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από το 2019 και είναι αδύνατον να ποσοτικοποιηθούν σε αυτό το στάδιο.
Η Societe Generale εκτιμά ότι η σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία ήδη αντικατοπτρίζει πλήρως τους τρέχοντες μακροοικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες κινδύνου.
Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει παρατεταμένη πίεση, με τη Societe Generale να εκτιμά ότι η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 1,25 σε 6 μήνες και στα 1,30 σε 1 χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης