Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο Τσίπρας επενδύει σε επαφές με Μέρκελ - Ολάντ ενώ το ΣτΕ "πυροδοτεί" σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Ο Τσίπρας επενδύει σε επαφές με Μέρκελ - Ολάντ ενώ το ΣτΕ
Ο πρωθυπουργός επενδύει στα ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ για χρέος και QE
Tην ώρα που οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Επικρατείας δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και νέα δεδομένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για επαφές κορυφής ώστε να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές συμμαχίες σε κορυφαίο επίπεδο για το χρέος.
Ομως οι νομικές εξελίξεις που ανοίγουν μετά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών δημιουργούν νέα δεδομένα,καθώς αν η απόφαση στην  επί της ουσίας της διαδικασίας σε δεύτερο στάδιο είναι σε αυτήν την  κατεύθυνση τότε μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι τώρα ανοίγει το ενδεχόμενο για πρώιμη εκλογική αναμέτρηση, αν το ΣτΕ οδηγήσει τελικά σε ανατροπή μιας από τις κορωνίδες των πολιτικών της κυβέρνησης με έντονα εμβληματικό χαρακτήρα.
Από την άλλη πλευρά τα σενάρια αυτά είναι πρώιμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιές θα είναι οι τακτικές του Μαξίμου σε μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Οι επαφές Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ

Η δεύτερη αξιολόγηση και το προσφυγικό στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες,σύμφωνα με το Bankingnews.
Κατ’ ιδίαν επαφές, και όχι τριμερή συνάντηση, θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Francois Hollande και την Angela Merkel, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλες.
Οι ξεχωριστές συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο θα γίνουν το πιθανότερο την Πέμπτη (20/1), ενώ την Παρασκευή (21/10) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και θεσμικούς παράγοντες, θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά καθαρή πολιτική στήριξη για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθούν «on time» οι διαπραγματεύσεις, με το κουαρτέτο των θεσμών να βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από την Γερμανίδα καγκελάριο να συμβάλει θετικά στις συζητήσεις για το χρέος και να ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της απόλυτης εφαρμογής της συμφωνίας του Ιουλίου.
Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, είναι εκείνος που πιέζει, είτε δημόσια, είτε πίσω από τις κλειστές πόρτες, να μην μπουν πάνω στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, κάτι που, ωστόσο, προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.
Θέμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα θέσει ο Αλέξης Τσίπας και στον Γάλλο πρόεδρο, επιχειρώντας να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που θα λειτουργήσει ως «αντίπαλο δέος», ασκώντας αντίρροπες πιέσεις στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του.
Πάντως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει πάνω στο τραπέζι και το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας και την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ότι αφορά στο χρέος και τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σοφές στους συνομιλητές του ότι δεν είναι διατεθειμένος η όποια ρύθμιση να συνοδεύεται από κάποιο νέο πακέτο μέτρων, πέραν των όσων προβλέπονται στην υπάρχουσα συμφωνία.
Δηλαδή τα 33 προαπαιτούμενα που προβλέπονται στην δεύτερη αξιολόγηση. Για αυτό, άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο επιθυμούν να βρεθεί μια «φόρμουλα» που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και, κυρίως, να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.
Ειδική, αναφορά αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και στο ζήτημα των εργασιακών, ενόψει και τις κρίσιμης διαπραγμάτευσης, σε ένα θέμα που καίει την κυβέρνηση, καθώς έχει ιδιαίτερους πολιτικούς συμβολισμούς, ανάλογους με αυτούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

www.worldenergynews.gr

 
   


   
   
    
   
    

    

 
   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης