Αναλύσεις

Goldman Sachs, Σαουδική Αραβία και Maduro μιλούν για το πετρέλαιο... και διαφωνούν

Goldman Sachs, Σαουδική Αραβία και Maduro μιλούν για το πετρέλαιο... και διαφωνούν
Οι διαφορές στις εκτιμήσεις δεν σταματούν όμως ανάμεσα στις κυβερνήσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών
Αίσθηση έχει προκαλέσει στον κόσμο των commodities η πρόβλεψη που συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους η Βενεζουέλα, σύμφωνα με την οποία η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μόλις στα 30 δολάρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Nicolas Maduro, πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο προϋπολογισμός της χώρας το 2017 στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι η μέση τιμή του αργού δεν θα ξεπεράσει τα 30 δολάρια.
Μάλιστα, απέδωσε αυτήν την εκτίμηση στην αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία θα επηρεάσει τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πάντως, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih δήλωνε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα φθάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2016, συνεχίζοντας και την επόμενη χρονιά από αυτά τα επίπεδα.
Οι διαφορές στις εκτιμήσεις δεν σταματούν όμως ανάμεσα στις κυβερνήσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με την Goldman Sachs να τοποθετεί τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου στα 43 δολάρια το βαρέλι και 53 δολάρια το βαρέλι το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν πριν μερικές εβδομάδες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού.
Το πόσο θα παράγει κάθε χώρα θα αποφασιστεί κατά την επόμενη επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η Goldman Sachs διαπιστώνει κινδύνους για την παραγωγή από χώρες που δεν καλύπτονται από τη σημερινή ποσόστωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης