Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η Γερμανική απαίτηση για ΔΝΤ οδηγεί σε λύση πακέτο στις 20/2 ή σε τμηματοποίηση και χωρίς QE

Η Γερμανική απαίτηση για ΔΝΤ οδηγεί σε λύση πακέτο στις 20/2 ή σε τμηματοποίηση και χωρίς QE
Το καλό σενάριο έχει πολύ λιτότητα και το κακό σενάριο αυξάνει δραματικά το ρίσκο καθώς μετατίθεται για Φθινόπωρο η λύση για κόφτη, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος
H πίεση που ασκεί η Γερμανία ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ πλήρως δανείζοντας νέα κεφάλαια 4 ή 5 δισ. και έχοντας ενεργότατη συμμετοχή στις αξιολογήσεις αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο για την Ελλάδα.
Θεσμικός παράγοντας που εκ των πραγμάτων παρακολουθεί τις εξελίξεις δήλωσε στο bankingnews:
«Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την δεύτερη αξιολόγηση και την πορεία του προγράμματος.
1. Στο καλό σενάριο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα και καταλήγουμε σε λύση πακέτο.
2. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο όπου για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και τα μέτρα 4,5 με 5 δισ. για το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και η το ελληνικό ζήτημα τμηματοποιείται.
Σε αυτό το σενάριο είναι κατανοητό ότι ακυρώνεται ο σχεδιασμός για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Καλό σενάριο: Λύση πακέτο με ακραία λιτότητα που θα ψηφιστεί προκαταβολικά

Στο καλό σενάριο στις 26 Ιανουαρίου του 2017 στο Eurogroup καταγράφονται οι διαφορές ωστόσο συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές σε ένα οδικό χάρτη μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2017.
Σε αυτό τον οδικό χάρτη η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και θα πρέπει σε 20 ημέρες να ψηφίσει τα μέτρα της αξιολόγησης με αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ.
Θα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα όλο το πλέγμα των μέτρων για μετά το 2018 δηλαδή τα 4,5 με 5 δισ. μέτρα που αφορούν τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα απαιτήσει τα μέτρα να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική βουλή και όχι απλά να παρουσιαστούν ως μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα μελλοντικό κόφτη ή μηχανισμό εγγυήσεων.
Στο καλό σενάριο υπό την έννοια ότι θα κλείσει η αξιολόγηση θα είναι δραματικό σενάριο για την Ελλάδα καθώς το πακέτο λιτότητας που θα ψηφιστεί θα φθάσει συνολικά τα 6,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο ψηφίζονται τα μέτρα από την Βουλή και ταυτόχρονα το Eurogroup ακόμη και εάν δεν προλάβει να οριστικοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα δεσμευθεί και προς την ΕΚΤ ότι στην επόμενη αξιολόγηση, την Γ αξιολόγηση θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Σε αυτό το καλό σενάριο υπό την έννοια ότι δεν θα επιμηκυνθεί η αβεβαιότητα για την τύχη της Ελλάδος το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2017 ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια και όχι απλά με ρόλο αυξημένης εποπτείας.
Υπό μια διασταλτική προσέγγιση η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 27 Απριλίου του 2017.
Όμως το καλό σενάριο πάσχει και πάσχει στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει η Ελλάδα έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Κακό σενάριο – Τμηματοποίηση, αξιολόγηση τώρα ΔΝΤ μαζί με Γ αξιολόγηση δηλαδή Φθινόπωρο... οριστικά εκτός το QE

Στο κακό σενάριο η 20η Φεβρουαρίου δεν μπορεί να είναι η καταληκτική ημερομηνία για λύση πακέτο.
Θα μπορούσε να κλείσει το σκέλος της αξιολόγησης αλλά θα μείνει ανοικτό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Προφανώς σε αυτό το σενάριο ΔΝΤ, μέτρα 4,5 με 5 δισ. για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 μετατίθενται για την Γ αξιολόγηση οπότε οριστικά ναυαγεί η προσπάθεια ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
H Γ αξιολόγηση για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει μήνες και σίγουρα θα είναι μετά τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα προφανώς και δεν θα πάρει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 20 Φεβρουαρίου και ο πυρήνας της μεγάλης συμφωνίας μετατίθεται για το Φθινόπωρο.
Το μόνο που θα μπορούσε να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου θα ήταν το σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης