Αναλύσεις

Fitch: Οι πετρελαϊκές εταιρείες «απειλούνται» από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fitch: Οι πετρελαϊκές εταιρείες «απειλούνται» από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ο Fitch αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η απειλή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «σπιράλ επενδυτικού θανάτου»
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια «πανηγυρικά αρνητική» απειλή από μια απότομη αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
«Η ευρεία υιοθέτηση της αγοράς οχημάτων με μπαταρία είναι μια σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία πετρελαιοειδών», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Fitch Ratings, που προτρέπει τις πετρελαϊκές εταιρείες να σχεδιάσουν μια «ριζική αλλαγή» βασιζόμενες στις νέες τεχνολογίες.
Αν και στην έκθεση ο οίκος αναγνωρίζει, ότι μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει κυρίαρχη, περιγράφει ένα ζοφερό σενάριο για τις εταιρείες πετρελαίου όπως η Chevron, η ExxonMobil και η Royal Dutch Shell.
Ο Fitch αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η απειλή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «σπιράλ επενδυτικού θανάτου», με τους κατόχους ενεργητικού να ξεπουλούν τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθιστώντας το χρέος και τα ίδια κεφάλαια τους πιο ακριβά.
Στην πρώτη από μια σειρά μελετών σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της απότομης επιτάχυνσης των επαναστατικών τεχνολογιών, ο οίκος αξιολόγησης βρίσκει ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις πετρελαϊκές εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% από τα συνολικού ύψους 14,7 τρισ. δολαρίων σε εταιρικά ομόλογα που εκκρεμούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Fitch αναφέρει ακόμη, ότι δεν είναι μόνο ο τομέας του πετρελαίου που θα πληγεί.
Όπως αναφέρει και οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο ή ο άνθρακας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της των «μπαταριών», που θα αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της διαλείπουσας αιολικής ή ηλιακής ενέργειας σε απάνεμες ή ανήλιαγες περιόδους.
Το θετικό είναι προς το παρόν, όπως επισημαίνει ο Fitch, ότι οι τιμές των  ηλεκτροκίνητων οχημάτων και γενικά των μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη υψηλές και ως εκ τούτου όχι ακόμη προσιτές στο ευρύ κοινό.
Προβλέπει δε, ότι σε ένα ακραίο σενάριο «όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποκτήσουν μερίδιο 50% της αγοράς σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα, θα μπορούσε να χαθεί σχεδόν το 25% της ζήτησης βενζινοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη».
Ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά την απειλή αυτή, όπως επισημαίναι η Financial Times.
Η Γαλλική Total είναι μία απ’ αυτές, καθώς αγόρασε πρόσφατα την εταιρεία παραγωγής μπαταριών Saft.
Αλλά και η BP εξετάζει την πρώτη μεγάλη επένδυσή της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες επεκτείνουν τις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Βρετανική εφημερίδα, οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες υποστηρίζουν, ότι η αγορά του αργού πετρελαίου είναι απίθανο να επηρεαστεί από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή άλλες τεχνολογίες για τις επόμενες δεκαετίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης