Αναλύσεις

Στο… περίμενε οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Στο… περίμενε οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ
Μηδαμινές οι πιθανότητες να υπάρξει απόφαση που να υποχρεώνει τον ΔΕΔΔΗΕ να επαναλάβει την διαδικασία του διαγωνισμού από την αρχή
Οι «έξυπνοι» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος θα είναι μια πραγματικότητα και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο καλείται να δώσει λύση στη διένεξη με τις εταιρίες που έχασαν τον σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ανακοινωθεί τελικά περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Tα «έξυπνα» δίκτυα αποτελούν προτεραιότητα για τη στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ και ένα από τα πιο κρίσιμα έργα στρατηγικής της εταιρίας που βρίσκεται στο «παρά πέντε» για την έναρξη της υλοποίησής του.
Πρόκειται για το έργο των «έξυπνων μετρητών» που προβλέπει την εγκατάσταση τους σε περίπου 200.000 καταναλωτές πανελλαδικά.
Να αναφερθεί ότι οι «έξυπνοι μετρητές» θα μπορούν να καταγράφουν τις καταναλώσεις σε περισσότερες της μιας ωρολογιακές ζώνες και θα προσφέρουν τεράστια ευελιξία στη διαχείριση της κατανάλωσης.
Έτσι, θα επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει ακριβώς την κατανάλωση ρεύματος ώστε να κάνει εξοικονόμηση, ενώ διευκολύνουν και την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Προσπάθεια ακύρωσης του διαγωνισμού η προσφυγή στο ΣτΕ

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από την κοινοπραξία των εταιριών OTE – Intrakat - Intrasoft International, η οποία έγινε με σκοπό να ακυρώσει τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ως ανάδοχος για τη εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών αναδείχθηκε η εταιρεία Intracom Telecom, καθώς έδωσε την καλύτερη και την χαμηλότερη προσφορά έναντι της κοινοπραξίας.
Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 «έξυπνων» μετρητών είναι συνολικού κόστους 50 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός από τα σημαντικά έργα που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ και που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην καταμέτρηση κατανάλωση ρεύματος, βάζοντας σταδιακά στο περιθώριο τους γνωστούς αναλογικούς μετρητές.
Ο διαγωνισμός για την αρχική τοποθέτηση των 200.000 μετρητών είναι πρόκριμα για την ανάδοχο εταιρεία, καθώς θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν όλοι οι αναλογικοί με τους έξυπνους μετρητές.
Πρόκειται για περισσότερους από 6 εκατομμύρια μετρητές που πρέπει να προσαρμοσθούν στη νέα εποχή.
Η συνολική αξία αντικατάστασης των μετρητών της ΔΕΗ υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κοινοπραξία προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρώσει τον αρχικό διαγωνισμό με την προοπτική να εισέλθει στην αγορά των «έξυπνων» μετρητών.  
Πάντως, το ενδεχόμενο το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση που να υποχρεώνει τον ΔΕΔΔΗΕ να επαναλάβει εκ νέου τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο, σύμφωνα τουλάχιστον με νομικούς κύκλους, έχει μηδαμινές πιθανότητες.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την προμήθεια και εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια κι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
Οι χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης ενός διαγωνισμού στην Ελλάδα αποτελούν τον κυριότερο λόγο αποτροπής επενδύσεων στην χώρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης