Αναλύσεις

ΕΚΤ: Νέος όρος για το QE τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

ΕΚΤ: Νέος όρος για το QE τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου του 2017 όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα παρουσιάσουν τις θέσεις ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των διαφορών.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα αφορούν νέα επιμήκυνση και «πάγωμα» της καταβολής των τόκων αποτελούν προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για να μπορέσει να εσνωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ ζητάει πιο σαφή εικόνα στις παραμέτρους του χρέους για να μπορέσει να επιτρέψει την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, σε αντίθεση με ότι πολλοί εκτιμούσαν.
Υπήρχε η αίσθηση ότι μόνο με την δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Όμως μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος δεν επαρκούν για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE, οπότε καταγράφεται μια σημαντική ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα.
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
Για να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου του 2017 το νωρίτερο – και στο καλύτερο σενάριο – μόνο για 3,8 με 4 δισ. θα πρέπει:
1) Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
2) Να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
3) Να ανακοινωθεί η γκάμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο ελληνικό χρέος.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν μια σκοπιμότητα, να δώσουν στην ΕΚΤ όλες τις πληροφορίες και παραμέτρους ώστε στα σενάρια που θα υιοθετήσει για την βιωσιμότητα του χρέους να υπάρχουν επαρκεί στοιχεία ώστε να δώσει το πράσινο φως της βιωσιμότητας.
Οι παραδοχές στο adverse scenario της έκθεσης βιωσιμότητας απαιτούν να υπάρχει σαφώς η δέσμη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Όμως μέχρι τώρα ακόμη και ο ESM ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Μετατίθενται για το 2018 οπότε τι μπορεί να συμβεί;
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων που είναι πολύ ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης