Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΗΠΑ: Πιάνουν δουλειά και πάλι οι εργαζόμενοι στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΗΠΑ: Πιάνουν δουλειά και πάλι οι εργαζόμενοι στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Σημάδια ανάκαμψης έδειξαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ
H "αιμορραγία" στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ – που υπέστη την μεγαλύτερη περικοπή εργασιών το 2015 και το 2016 - φαίνεται να χαλαρώνει.
Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο δίνουν επιπλέον ενδείξεις ότι η απασχόληση σταθεροποιείται στον τομέα του πετρελαίου,   σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, μετά τις μαζικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Για τον έβδομο μήνα στη σειρά, η απασχόληση στον κλάδο της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου άγγιξε τις 172.000 θέσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να εμφανίζεται με πιο ολοκληρωμένα στοιχεία στην τριμηνιαία απογραφή απασχόλησης και μισθών.
Τα στοιχεία, βάσει των εκθέσεων απογραφής από όλες τις επιχειρηματικές μονάδες στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η απασχόληση στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέμεινε σχεδόν σταθερή στις 175. 000 θέσεις εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο, τους τελευταίους μήνες για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.
Η βιομηχανία εξόρυξης είναι ένας τομέας του πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, η οποία περιλαμβάνει επίσης γεωτρήσεις και υποστηρικτικές δραστηριότητες.
Οι εργασίες εξόρυξης περιλαμβάνουν τα πάντα, από γεωλόγους και μηχανικούς μέχρι υδραυλικούς φρέατος.
Η σταθερή απασχόληση στον κλάδο της εξόρυξης μπορεί να αποτελεί καλό οιωνό για τα άλλα τμήματα εργασιών του τομέα.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ-που εδρεύουν εταιρείες ενέργειας - αυξήθηκαν 14% σε 107.714 φέτος, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εν λόγω μειώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, περίπου το 20% των περίπου 30.500 απολύσεων στην ενέργεια ανακοινώθηκαν από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή.
Το τελευταίο διάστημα του 2016 οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν στα 40 έως 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο  ΟΠΕΚ και ανεξάρτητοι παραγωγοί προχώρησαν σε συνομιλίες και στη συνέχεια σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής.
«Οι εταιρείες πετρελαίου μπορούν και πάλι να αρχίσουν να επεκτείνουν τις εργασίες τους το 2017. Κατά ειρωνικό τρόπο, το μόνο εμπόδιο στο δρόμο τους μπορεί να είναι μια έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού," εκτιμά ο John Διευθύνων Σύμβουλος της Challenger, Gray & Christmas. στη μηνιαία έκθεση της επιχείτησης.
"Όταν η τελευταία έκρηξη ξεκίνησε, οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν την πολυτέλεια να δημιουργούν θέσεις εργασίας εν μέσω υψηλής ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Πριν από την τελευταία ύφεση, οι επιχειρήσεις γεωτρήσεις ήδη αγωνίζονταν να βρουν εργαζόμενους."
Στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση, η συνολική απασχόληση στους τομείς της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεωτρήσεων και υποστήριξης των υπηρεσιών στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών για να φθάσει στις  περίπου 644.000 θέσεις εργασίας στο τέλος του 2014, σύμφωνα ανάλυση  του Bureau of Labor Statistics στο CNBC.
Με την ανεργία τώρα στο 4,7%, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι drillers και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα μπορούσαν να έχουν μια πιο “σκληρή” προσέλκυση εργαζομένων σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Είναι το ένα μέρος της εξίσωσης που θα πάμε να δούμε να ενισχύεται  δήλωσε ο  Andy Hendricks  CEO  της Patterson-UTI Patterson-UTI Energy. Η Patterson-UTI βρίσκεται σε "καλή κατάσταση" μέχρι στιγμής, πρόσθεσε.
Οι  χερσαίες  εταιρείες γεώτρησεων έχουν προσλάβει περίπου 600 εργαζόμενους κατά τους τελευταίους μήνες.
Περίπου το 90% των προσλήψεων τον Οκτώβριο και Σεπτέμβριο ήταν επιστροφή απολυμένων εργαζόμενων.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η επιστροφή εργαζομένων πλέον αντιπροσώπευει περίπου το 80% των προσλήψεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης