Αναλύσεις

Το μήνυμα της αποχώρησης του Τιτάνα και οι παραμένοντες

Το μήνυμα της αποχώρησης του Τιτάνα και οι παραμένοντες

O Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είναι εκ των κορυφαίων ιστορικά Ελλήνων βιομηχάνων, που άφησε το στίγμα του σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Η απόφαση του Τιτάνα να εισαχθεί στο Euronext αποχωρώντας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και παράλληλα να μεταφέρει την φορολογική του έδρα στην Κύπρο είναι ένα κακό μήνυμα για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή έγινε προφανώς για να βοηθηθεί ο όμιλος στο χρηματοοικονομικό του κόστος αφενός και για να μειώσει όσο μπορεί την φορολογία του με έδρα την Κύπρο αφετέρου.
Πάνω σε αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι οι θυγατρικές του Τιτάνα στην Αίγυπτο είτε στις ΗΠΑ είτε όπου αλλού, φορολογούνται στην συγκεκριμένη χώρα και τα κέρδη τους μεταφέρονται στην συνέχεια στην μητέρα εταιρία, που μέχρι τώρα είχε έδρα την Ελλάδα.
Από τώρα και στο εξής η έδρα της Κύπρου θα έχει ευνοϊκότερη φορολογία στα μερίσματα, αν και οι βασικοί μέτοχοι διαμένουν στην Ελλάδα και θα φορολογούνται στην Ελλάδα.
Το σημειολογικό στοιχείο με τον Τιτάνα είναι σημαντικό και έχει να κάνει με το ότι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος πιθανολογήθηκε ως αντιπρόεδρος του ΣΕΒ στις αρχές του 2018. Παράλληλα ο πατέρας του Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είναι εκ των κορυφαίων ιστορικά Ελλήνων βιομηχάνων, που άφησε το στίγμα του σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Με συνεργάτη τον αείμνηστο Νίκο Αναλυτή προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες στα εργασιακά, ενώ ο Τιτάνας επί των ημερών του επιβίωσε μιας εκ των μεγαλυτέρων κρίσεων της ελληνικής βιομηχανίας και κατέστη μια ισχυρή πολυεθνική με υπεραποδόσεις για τους μετόχους, κατακτώντας την κορυφή των προτιμήσεων των ξένων επενδυτών.
Τούτων δοθέντων η απόφαση για αποχώρηση από την Ελλάδα παρά την επανένταξη δευτερογενώς στο Χρηματιστήριο δημιουργεί αίσθηση σοβαρού προβληματισμού για την οποία περιμένει κανείς να δει και ποιες θέσεις θα πάρει ο ΣΕΒ. Πληροφορίες μιλούν επίσης για έντονη δυσαρέσκεια του ομίλου στον ενεργειακό τομέα.
Παράλληλα μετά από τις συνεχείς αποχωρίσεις των τελευταίων ετών ο Μυτιληναίος και η Motor Oil είναι οι δύο μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι που παραμένουν στην Ελλάδα.
Είναι οι οι όμιλοι που έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τις βάσεις τους εδώ ευθυγραμμισμένοι με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας αλλά και το εθνικό συμφέρον.
Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει τα μηνύματα γιατί η ελληνική οικονομία χρειάζεται εισροές επενδύσεων και όχι φυγή βιομηχανιών που αποτελούν και την σπονδυλική στήλη της ελληνικής παραγωγής.
Είναι η βιομηχανία που εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία, εξαγωγές, και υψηλές αμοιβές στην απασχόληση.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μετά από 3 μνημόνια μια ιστορική εταιρία – κολοσσός μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική για την οποία ευθύνη και οι εταίροι – πιστωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης