Αναλύσεις

Κοτζιάς: Επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη κατά 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Κοτζιάς: Επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη κατά 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως με την επέκταση των χωρικών υδάτων η Ελλάδα διευρύνει την κυριαρχία της για πρώτη φορά μετά την απόκτηση των Δωδεκανήσων, πριν από 70 χρόνια

Την επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα, στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος, προανήγγειλε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το σχετικό προεδρικό διάταγμα είναι έτοιμο, ενώ για το τμήμα ανάμεσα στα Αντικύθηρα και την Κρήτη απομένει επανέλεγχος από διεθνείς χαρτογράφους.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στα δυτικά ύδατα της χώρας εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Αθήνας να οριοθετήσει σταδιακά θαλάσσιες ζώνες με χώρες όπως η Ιταλία και η Αλβανία, δίχως να παγιδεύεται περιμένοντας ταυτόχρονη επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως με την επέκταση των χωρικών υδάτων η Ελλάδα διευρύνει την κυριαρχία της για πρώτη φορά μετά την απόκτηση των Δωδεκανήσων, πριν από 70 χρόνια. Προσέθεσε πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα δεν αφαιρεί από τον εαυτό της δικαιώματα εν αναμονή της διευθέτησης των διαφορών με την Τουρκία.

Τόνισε ακόμα πως μετά την υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων η Ελλάδα θα δικαιούται να αξιώνει από κάθε άλλο κράτος αντίτιμο για την χρήση των θαλάσσιων πόρων της, ενώ οι σύμμαχοι της θα πρέπει να ζητούν άδειες χρήσης.

Η οριοθέτηση των της αιγιαλίτιδας ζώνης διευκολύνει επίσης την κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ρώμη και τα Τίρανα, προσπάθεια που είναι επίσης σε προχωρημένο στάδιο μετά από διαβουλεύσεις περίπου τριών ετών.

Υπενθυμίζεται πως στο Αιγαίο η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν επέκταση της ελληνικής ζώνης πέραν των 6 θαλάσσιων μιλίων που είναι σήμερα συνιστά αίτιο πολέμου (casus belli).

Τα 12 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης