Στα ύψη η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ – Στα 54,70 ευρώ ανά MWh/h έκλεισε η τιμή

Στα ύψη η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ – Στα 54,70 ευρώ ανά MWh/h έκλεισε η τιμή

Η απουσία περιορισμού στις εξαγωγές οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο των προσφορών σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε οριστεί στα 36,34 ευρώ ανά MWh

Σε εξαιρετικά υψηλή τιμή έκλεισε η σημερινή δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ, φθάνοντας στα 54,70 ευρώ  ανά MWh/h, έπειτα από 2,5 ώρες διαπραγματεύσεων, και σπάζοντας το ρεκόρ της δημοπρασίας του Ιουλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της τιμής έπαιξε η προοπτική λήψης μέτρων περιορισμού των εξαγωγών στην επόμενη δημοπρασία.

Έτσι, όπως προκύπτει από τον πίνακα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας οι τρεις μεγάλοι πάροχοι φαίνεται ότι πήραν τις ποσότητες που ήθελαν στα 54,64 ευρώ  ανά MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοπρασία υπάρχουν τρία μεγάλα πακέτα των 155, 136 και 125 MW στα οποπία όπως προαναφέρθηκε έκλεισαν στα 54,64 ευρώ.

Έχει ενδιαφέρον ότι ακολοθούν δύο μεγάλα πακέτα των 70 MW που έκλεισε στο 54,74 και 63 MWh που έκλεισαν στο 54,64.

Ακολουθούν τρία μεσαία πακέτα των 45,30 και 28 MWh τα οποία έκλεισαν και αυτά στα 54,74 ευρώ ανά MWh, ενώ δύο παίκτες που ζητούσαν 10 και 3 MWh αντίστοιχα, βγήκαν εκτός δημοπρασίας, όταν η τιμή ξεπέρασε τα 53 και τα 54 ευρώ αντίστοιχα.

 

 

Το worldenergynews.gr έγραφε νωρίτερα:

 

Στην τελευταία χωρίς έλεγχο των εξαγωγών μετέτρεψαν οι εξελίξεις των πρόσφατων 24ωρων τη σημερινή – τελική για το 2018 – δημοπρασία ΝΟΜΕ, καθώς σύμφωνα με τη χθεσινή (16/10) ανακοίνωση της ΡΑΕ οι όποιες αποφάσεις για το μέτρο που εισηγείται η ΕΧΕ θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στα προθεσμιακά προϊόντα που θα εκχωρηθούν από την επόμενη χρονιά.
Έτσι, η ανακοίνωση της Αρχής άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή της σημερινής διαδικασίας, για τη δημοπράτηση 683 MWh/h, διαλύοντας την ασάφεια που υπήρχε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της ισχύος του νέου πλαισίου.
Από την άλλη μεριά, η έλλειψη περιορισμού στις εξαγωγές είναι δεδομένο πως θα ασκήσει πιέσεις για σημαντική άνοδο των προσφορών από την τιμή εκκίνησης, η οποία είναι 36,34 ευρώ ανά MWh.
Μία παράμετρος που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων, οι οποίες «δείχνουν» πως θα επικρατήσει έντονος ανταγωνισμός και στη σημερινή διαδικασία, καθιστώντας βάσιμο το ενδεχόμενο αρκετοί προμηθευτές να οδηγήσουν ψηλά τις τιμές, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, για να μπορούν να καλύψουν μελλοντικές τους ανάγκες.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι εν λόγω παράμετροι κάθε άλλο παρά έχουν αμβλυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου, η οποία «έκλεισε» με την τιμή ρεκόρ των 48,8 ευρώ ανά MWh, δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.
Επομένως, εκφράζουν τον φόβο ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι προσφορές να κινηθούν και σήμερα στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και να τα ξεπεράσουν.

Καταλύτης οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων 

Μία τέτοια καταλυτική παράμετρος είναι η ανοδική πορεία που σημειώθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε στις τιμές των δικαιωμάτων CO2, οι οποίες από τα επίπεδα των 17 ευρώ ανά τόνο τον Ιούλιο, έχουν πλέον διαμορφωθεί στα επίπεδα 20 ευρώ.
Ίσως πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, κάτι που όπως είναι φυσικό δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την πορεία της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ούτε οι προβλέψεις από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου (και επομένως και του φυσικού αερίου) είναι αισιόδοξες, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότερες ενδείξεις μιλούν για ένα νέο ανοδικό ράλι. Ακόμη χειρότερα, η διαφαινόμενη διπλωματική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ήρθε να προσθέσει μία νέα πηγή κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

www.worldenergynews.gr