Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Wall Street - Οι εκτιμήσεις 6 επενδυτικών οίκων για τις ακριβές αγορές

tags :
Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Wall Street - Οι εκτιμήσεις 6 επενδυτικών οίκων για τις ακριβές αγορές

Τι εκτιμούν 6 διεθνείς οίκοι για την πορεία της Wall Street

Διχασμένη είναι η επενδυτική κοινότητα σχετικά με το μέλλον της Wall Street καθώς από τη μία πλευρά UBS και Standard Chartered συστήνουν ψυχραιμία τονίζοντας ότι το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι να βγουν από την αγορά, ενώ από την άλλη πλευρά η Nedbank προειδοποιεί για διόρθωση 30% στις αγορές και η Saxo Bank σχολιάζει ότι η αμερικανική αγορά είναι ακριβή.
Σημειώνεται ότι χθες (10/11/2018) στη Wall Street σημειώθηκε sell off με τον Dow Jones να καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2018.
Μάλιστα, το κύμα πωλήσεων εξαπλώθηκε γρήγορα στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη VIX να σημειώνει 6μηνο υψηλό.

Standard Chartered: Ψυχραιμία... Όχι δράματα με μια πτώση της Wall Street

Ψυχραιμία... σύστησε ο πρόεδρος της Standard Chartered, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πτώση της Wall Street.
"Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στις κινήσεις της αγοράς, ακόμη κι αν αυτές οι κινήσεις είναι αρκετά μεγάλες", δήλωσε ο José Viñals.
Ο ίδιος σύστησε στους επενδυτές «να απο-δραματοποιήσουν την κατάσταση», προτρέποντας τους να «θυμούνται την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια».
"Πρέπει να ξεκινήσουμε να συνειδητοποιούμε ότι ορισμένες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές", είπε.
"Σε ένα πλαίσιο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι προοπτικές ανάπτυξης αναθεωρούνται σημαντικά προς τα κάτω", πρόσθεσε, "δεν αποκλείεται να δούμε μια αναπροσαρμογή της αγοράς".
Εντούτοις, ανέφερε ο Viñals, οι παγκόσμια οικονομία "εξακολουθεί να αναπτύσσεται έντονα", μαζί με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις ότι επρόκειτο να «διατηρήσει καλούς ρυθμούς» για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ερωτηθείς αν ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είχε κάποια επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζας, ο Viñals δήλωσε: «Φυσικά, αυτή η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει κάποιο είδος επιρροής από την άποψη της εμπιστοσύνης».

UBS: Οι επενδυτές έχουν τρομάξει 

Την εκτίμηση ότι το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι να πουλήσουν τις μετοχές ενώ η αγορά έχει περιθώρια ανόδου εξέφρασε ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber.
Στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο Weber δήλωσε ότι η διάθεση των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από το ένα άκρο στο άλλο.
«Όταν ήμουν στο Νταβός το κλίμα στην αγορά ήταν υπερβολικά αισιόδοξο.
Κοιτώντας τις αγορές αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι οι επενδυτές έχουν περάσει στην άλλη πλευρά, είναι πολύ απαισιόδοξοι» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η πιθανότητα για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια η έξοδος από τις αγορές είναι κακή ιδέα.
«Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή είναι η έξοδος από τις αγορές.
Αυτό που χρειάζεται είναι η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.
Οι επενδυτές θα πρέπει να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους διότι ορισμένα τμήματα της αγορά όπως οι αναδυόμενες αγορές κάνουν ισχυρότερες διορθώσεις από άλλα» είπε ο ίδιος.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ο κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο είναι πραγματικός και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ρητορική από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πιθανότατα θα έχει βραχυπρόθεσμη επίδραση.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές έχουν τρομάξει.
Πιστεύω ότι πρόκειται για υπερβολική αντίδραση σε ένα απλό πολιτικό θόρυβο, ενώ ο θόρυβος αυτός είναι πάντα βραχυπρόθεσμος» τόνισε ο Weber.

Nedbank: Διόρθωση 30% σε Wall και διεθνώς αν αυξηθεί το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Nedbank που προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Wall Street και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές να σημειώσουν διόρθωση της τάξης του 30% σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή που η νομισματική πολιτική συσφίγγεται, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, στις περιπτώσεις που το επίπεδο των (βραχυπρόθεσμων) πραγματικών επιτοκίων ξεπέρασε το «επιτρεπτό» όριο, «έσπασε» η θετική συσχέτιση μεταξύ πραγματικών επιτοκίων, 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ και του χρηματιστηριακού δείκτη-βαρόμετρου S&P 500.
Η συσχέτιση επιβραδύνθηκε και, στη συνέχεια, αντιστράφηκε σε αρνητική, επιφέροντας απώλειες στη Wall Street, επισημαίνεται.
«Αυτή τη φορά τα πράγματα δε θα είναι διαφορετικά», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, με βάση τα τρέχοντα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, το καίριο εύρος επιτοκίων κατά το οποίο η παραπάνω συσχέτιση θα φθαρεί και επακόλουθα θα αντιστραφεί, εντοπίζονται στο 2,70%-3%.
Επί του παρόντος, το επίπεδο πραγματικών επιτοκίων για την αμερικανική οικονομία διαμορφώνεται στο 2,64% (στο 2,%-2,25% το εύρος επιτοκίων που έχει ορίσει η Federal Reserve), ελάχιστα χαμηλότερα από τα «επικίνδυνα» επίπεδα.
Η Nedbank εκτιμά πως το επιτόκιο θα ενισχυθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα μία διόρθωση μεταξύ 20% και 30% στις παγκόσμιες αγορές (με βάση τον δείκτη MSCI World Index).
Σε ό,τι αφορά στη Wall Street, αναμένεται να υποχωρήσει στις 1.821 μονάδες, πάνω από 30% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η προειδοποίηση της Saxo Bank

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αμερικανικές αγορές κρούει η Saxo Bank επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές υποτιμούν το μέγεθος του κινδύνου για την οικονομία.
«Αυτό που λέμε στους επενδυτές είναι να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά είναι ακριβή και τελικά να μειώσουν την έκθεση τους στις ΗΠΑ» δήλωσε στο CNBC, ο Steen Jakobsen επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Saxo Bank.
«Κι αν δεν θέλεις να μειώσεις τη συνολική έκθεση σου στις μετοχές πήγαινε στον MSCI World ή ανέλαβε λίγο ρίσκο επενδύοντας στις αναδυόμενες αγορές.
Επί του παρόντος, αυτό που τονίζουμε στους πελάτες μας είναι να έχουν υπόψη τους ότι η αγορά υποτιμά τον κίνδυνο» επεσήμανε ο ίδιος.

Phoenix Capital: Η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θυμίζει τα τέλη του 2007

Η κατάσταση στην οικονομία και στις χρηματιστηριακές των θυμίζει το 2007 αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Για άλλη μια φορά, η οικονομία φαίνεται να «βρυχάται» καθώς εισέρχεται στα τελευταία στάδια μιας μεγάλης πιστωτικής επέκτασης.
Για άλλη μια φορά, αυτή η πιστωτική επέκταση της τελευταίας φάσης εισέρχεται στο πληθωριστικό «κύμα».
Και για άλλη μια φορά, οι τομείς «ανάπτυξης» των αγορών αναβοσβήνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα κρύβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.


Ο χαλκός, είναι το αγαθό που είναι ευθυγραμμισμένο με την οικονομική ανάπτυξη.
Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη;


Και τέλος, ρίξτε μια ματιά στην ξυλεία εναντίον του δείκτη S&P 500.
Και πάλι, βλέπουμε ότι ενώ οι μετοχές συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα ... μια κλάση περιουσιακών στοιχείων που είναι ευθυγραμμισμένη με την πραγματική ανάπτυξη έχει καταρρεύσει πλήρως.


Τα παραπάνω διαγράμματα μας λένε ότι βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο «τέλη του 2007» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε...

Nomura: Οι τρεις λόγοι που θα τερματίσουν το sell-off στις διεθνείς αγορές

Τους τρεις λόγους που θα τερματίσουν το sell-off στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, παραθέτουν οι αναλυτές της Nomura, μία ημέρα μετά την κατάρρευση στη Wall Street.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η Federal Reserve θα μπορούσε να προσφέρει μία «άνεση» στις αγορές.
Εξηγώντας, πρέπει να αναγνωρίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και να χαλαρώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Η πρόσφατη ρητορική της Fed δείχνει ότι αυτό κρίνεται απίθανο», σχολιάζεται.
Δεύτερον, θετικά θα επιδρούσε μία αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, και αυτό κρίνεται απίθανο, αν ληφθεί υπόψη η επιθετική ρητορική του Προέδρου Donald Trump εναντίον του Πεκίνου.
Τρίτη και τελευταία λύση, μία νέα ενίσχυση στις επαναγορές μετοχών.
Ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές των αμερικανικών μετοχών από το 2009 είναι οι ίδιες οι εταιρείες, υπενθυμίζει η Nomura.
Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας την πιθανότητα αυτό το ενδεχόμενο να λάβει χώρα.

    
 
 

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης