Τσίπρας: Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Τσίπρας: Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Στη διμερή συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, που είχαν, συζητήθηκε, επίσης, πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «υποστηρίζουμε σταθερά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς – Μοντανά της Ελβετίας». Ανέφερε εξάλλου ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου. «Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως επί τάπητος τέθηκαν θέματα ενέργειας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, τονίζοντας πως «αυτή η συνάντηση διεξάγεται σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που επιδεινώνεται η ένταση στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και σημείωσε ότι «σε ένα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ενίσχυση των εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών, πολιτιστικών, τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας, που βρίσκονται μεταξύ τριών ηπείρων, απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στον ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Για εμάς είναι απόλυτα σαφές - και πλεόν το υιοθετούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. - ότι λύσεις στην περιοχή χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε. Οι συνομιλίες, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περιστράφηκαν γύρω από τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Σίσι για τις συνομιλίες, κατά τις οποίες υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας -τριμερή και διμερή- ενώ είπε πως η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό. «Το νησί αποτελεί σταυροδρόμι των κοινών μας πολιτισμών και της Μεσογείου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι και ένα νησί που θα είναι σύντομα ενεργειακά αυτόνομο και θα καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

 

 

www.worldenergynews.gr